Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Jogszerűtlen volt a Magyarországról Szerbiába beutazókkal szembeni karantén elrendelése

2021.04.04
17:02
2021.04.04
17:32
Forrás
Pannon RTV
Akikkel ez ma mégis jogszerűtlenül megtörtént, azokat a rendőrség fel fogja keresni vagy értesíti arról, hogy a karantén elrendeléséről szóló határozat visszavonásra került - írta szombaton este Facebook-oldalán Pásztor István.

Szombaton a közösségi hálókon több olyan bejegyzés és komment is megjelent, amely szerint a Szerbiába beutazókkal szemben 10 napos karantént rendeltek el, ami csak negatív PCR-teszttel váltható ki.

A szerbiai beutazási szabályok változása nem érinti a Magyarországról érkezőket - hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán a Magyarország belgrádi Nagykövetsége. Mint írják, a Magyarországról Szerbiába való beutazáskor, nem szükséges PCR-teszt, nem szükséges oltási igazolás, valamint nincs karanténkötelezettség. Azonban arra is felhívják az utazók figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak.

Igaz, történt változás a Szerbiába való belépésre vonatkozóan, amely április 2-án jelent meg Szerbia Külügyminisztériumának és a Szerbiai Jogi Információs Rendszer honlapján. Ezek szerint a Covid-19-es betegség terjedésének megfékezését célzó intézkedések miatt csak azok a személyek léphetnek be karantén nélkül Szerbiába, akik érvényes, 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel rendelkeznek, ellenkező esetben 10 napos karanténba kell vonulniuk. Ez a világ összes országából érkezőkre, és nem csak a külföldiekre, hanem a szerb és a Szerbiában lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárokra is vonatkozik. Kivételt képeznek azonban egyebek mellett az Albániából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Észak-Macedóniából, Montenegróból és Magyarországról Szerbiába beutazók. A belépésre vonatkozó részletes szabályokat ide kattintva érhetik el.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint az adott országok állampolgárai a saját országukból Szerbiába érkezve, valamint az ezekből az országokból visszatérő szerb és Szerbiában lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárok számára sem kötelező negatív PCR-teszt felmutatása a karanténkötelezettség elkerülése érdekében.
 

Továbbá a szabály alól kivételt képeznek:
- A Szerbián átutazó külföldi állampolgárok. Nekik azonban a belépést követő 12 órában el kell hagyniuk Szerbia területét.
- A légitársaságok repülőinek legénysége
- A diplomáciai és konzuláris képviseletek, valamint a nemzetközi szervezetek dolgozói és családtagjaik
- Azok a külföldi állampolgárok, akik ideiglenes, vagy állandó lakhellyel rendelkeznek Szerbia területén
- Azokra a személyekre, akik már felvették mind a két védőoltást, az AstraZeneca vakcina esetében az első oltás beadására vonatkozó igazolás is elég.

Pannon RTV/Gál Hermina

Sajnálatos módon túlkapásra került sor! Nem volt és nincs jogalap, hogy akár a magyar, akár a szerb állampolgárok Szerbiába való visszatérésekor PCR-tesztet követeljen bárki tőlük, vagy akár karantént rendeljen el – írta az ügyre reagálva Pásztor István a Facebook-oldalán.

A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke bejegyzésében kiemelte, hogy akik irányában ez ma mégis jogszerűtlenül megtörtént, azokat a rendőrség fel fogja keresni vagy értesíti arról, hogy a karantén elrendeléséről szóló határozat visszavonásra került.

Semmiképpen nem érvényes, kérem így is tekintsenek rá – tette hozzá Pásztor István.

határ
szerb-magyar határ
Pásztor István

Most

18:45, Frissítve: 18:58

Dušan Duda Ivkovićra emlékeztek a parlamentben

Aleksandar Vučić szerb államfő azt mondta, büszke arra, hogy Szerbiának volt egy ilyen embere, aki bár fizikailag eltávozott, de soha nem hagyja el Szerbiát, és az ország sem fogja őt elfelejteni.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.