Ugrás a tartalomra

Jön az influenza, érdemes felvenni a védőoltást (videó)

2016.10.11
10:39
A héten több mint 248 ezer adag influenza elleni védőoltás érkezik Szerbiába
A héten több mint 248 ezer adag influenza elleni védőoltás érkezik Szerbiába. Vajdaságban a hónap végétől vagy november elejétől lesz elérhető az oltás, amely az orvosok által kiemelten ajánlott. A veszélyeztetett kategóriába tartozó személyek térítésmentesen juthatnak a vakcinához. Lázzal, rossz közérzettel, fejfájással és izomfájdalommal érkezik az influenza. Ezek a tünetek elsőre inkább kellemetlennek tűnnek, mint veszélyesnek. A krónikus betegeknél és a legyengült immunrendszerű személyeknél azonban komplikációk léphetnek fel az influenza során, sőt halálhoz is vezethet a megbetegedés. A szakemberek arra kérik a pácienseket, aki csak teheti, vegye fel a védőoltást. A megkérdezett szabadkaiak véleménye megoszlik erről a kérdésről.- Eddig még sosem vettem fel, sohasem voltam influenzás, csak néha, úgyhogy majd meglátjuk. - Nem tudom, valószínű, hogy felveszem. - Eddig sem vettem fel a védőoltást, nem érzem szükségét, úgyhogy nem fogom. - Nyugdíjas vagyok és mindenképp felveszem. A rizikócsoportokba tartozó páciensek ingyenesen juthatnak a vakcinához. Stanić Blanka, a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház általános osztályának főnővére: "Akiknek ingyenes a vakcinálás, azok az idősek, tehát a 65 éven felüliek, a gyerekek, az egészségház dolgozói, valamint azoknak, akik idősek otthonában vannak. Nekik is szintén ingyenes." Az említett személyek a lakóhelyükön található egészségházban igényelhetik az influenza elleni védőoltást. Azok a személyek, akik nem jogosultak ingyenes védőoltásra, bármely gyógyszertárban beszerezhetik azt 600-700 dináros áron. Vény nélkül kapható, orvosi ajánlás azonban szükséges hozzá. Az influenzajárvány a téli hónapokban várható. A védettség kialakulásához egy hónap szükséges, így jobb minél előbb felvenni az oltást.
védőoltás
influenza
tünetek

Most

22:44

Harc a melldaganat ellen - A szűrés életet menthet

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, vagy más néven: rózsaszín október. A cél, hogy felhívják a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára. A Közügyek kisfilmjének is az a célja, hogy tudatosítsa a nőkben, hogy van élet a rák után.
22:26

Falugondnokok a terepen

2015-ben létrejött a falugondnoki szolgálat Vajdaságban. A család nélkül maradt idős személyek, a kisnyugdíjasok, illetve a szociális esetek számíthatnak a falu- és tanyagondnokok segítségére.
19:28, Frissítve: 20:02

Hazatalálás

Hazatalálás címmel nyílt meg a magyarkanizsai születésű Pósa Károly kiállítása a helyi Dobó Tihamér Képtárban a községnapi rendezvénysorozat részeként.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.