Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A jövő ígérete az őssejtterápia?

2022.12.02
20:07
2022.12.02
21:07
Forrás
Pannon RTV
Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
Pannon RTV

Az őssejt-transzplantáció a hagyományos kezelés kiegészítéseként használható, de hasznos lehet akkor is, ha daganatos betegségek következtében elpusztult a csontvelő.

A köldökzsinórvér levétele a szülőszobában történik, függetlenül attól, hogy császármetszéssel, vagy természetes úton születik a kisgyerek. Amennyiben a vér levételét követően megállapítják, hogy az nem felhasználható, a szülőknek nem kell kifizetniük a beavatkozást. A Szerbiában levett mintákat főként Németországban és Lengyelországban tárolják.

Amennyiben sikeres az őssejt levétel, a levett mintát külföldi kryobankokba szállítják tárolásra, megőrzésre, akár több évtizedre. A szerződés lejárta után, amennyiben az igénylő nem hosszabbítja azt meg, az őssejteket kutatási célokra a központok felhasználhatják. Az őssejteket fontos megőrizni, mert több mint 85 különféle betegség kezelésére szolgálnak - mondja Borislav Simović, molekuláris biológus, embriológus.

"Az őssejteknek több forrása van, a felnőtteknél a csontvelőből lehet kivonni, a perifériás vérből, míg a szülés alkalmával a köldökzsinórvérből vonják ki. Meghatározott számban megtalálható a gyermekek tejfogaiban is. Leginkább a hematológiai betegségek kezelésénél használják, a súlyosabb leukémiás és anémiás eseteknél, de olyan klinikai kutatások vannak, amelyek az őssejtek regeneratív medicinában való felhasználásáról szólnak, például az autizmus és a cerebrális paralízis gyógyítására a gyerekeknél. Több mint hétezer kutatás van jelenleg folyamatban különféle immuno-onkológiai betegségek és a diabétesz kapcsán is."

Hogy a sikeres gyógyuláshoz mennyi őssejt szükséges, arról nincs pontos adat, mivel ez mind a betegség súlyosságától és lefolyásától függ, valamint a páciens korától, és a nemétől egyaránt. Azonban van egy minimális érték, amit a vérlevétel alkalmával el kell érni ahhoz, hogy a mintát megőrizzék a külföldi központokban.

"Az őssejteket az orvos veszi le a szülés alkalmával, így a várandósok egy hónappal a szülés tervezett időpontja előtt kapnak egy speciális dobozt, ami a mintavételhez szükséges eszközöket tartalmazza, majd értesíteni kell a futárszolgálatot - amely 24 órában elérhető -, hogy a mintát levették, és szállításra kész a külföldi laboratóriumba. Sajnos Szerbiában még mindig nincs nyilvános bank az őssejtek megőrzésére, így a szülőknek felajánlják, hogy magán külföldi bankokban őrizzék a mintákat."

Az őssejtlevétel, illetve a sejtek őrzése természetesen pénzbe kerül – az ár 1400 és 2800 euró között mozog. Az őssejteknek nincs lejárati ideje, lefagyasztott állapotukban több tíz év után is hibátlanul töltik be funkciójukat. Szerbiában 2017-ben végezték el az első őssejt-transzplantációt Belgrádban, ahol a kisebb lánytestvér őssejtjeit használták fel testvére anémiás betegségének gyógyítására. Az őssejtek nem csak az egyén számára, hanem a legközelebbi hozzátartozók, a testvérek és a szülők gyógyítására is felhasználhatók.

Őssejt
őssejt terápia
Borislav Simović
molekuláris biológus
embriológus

Kapcsolódó tartalmak

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.