Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A jövőbeni életpálya kiválasztásában segít az Eduexpo

2021.12.10
15:58
2021.12.10
20:07
Forrás
Pannon RTV
Több mint 400 végzős középiskolás vett részt az idei zentai EduExpo kiállításon.

A program célja, hogy részletesen megismertesse a fiatalokkal a magyar nyelvű felsőoktatási továbbtanulási lehetőségeket. Számos kar, diákszövetség és kollégium is csatlakozott a programhoz.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Stresszes időszak ez a végzős középiskolások számára. Sok döntést kell meghozni, pályát kell választani, eldönteni, hogy külföldön vagy otthon tanulunk tovább. A mai diákoknak nagy segítség az EduExpo kiállítás, hiszen minden kérdésükre megkaphatják a választ.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A 18 éves Álmos Iván kitűnő tanuló, tanulmányait Szerbiában szeretné folytatni. Itt tervezi a jövőjét így a szerb nyelvet is szeretné magas szinten elsajátítani: „Terveim szerint Újvidéken szeretném folytatni a tanulmányaimat, de még pontosan nem tudom, melyik egyetemen. Tervben van a jogtudományi egyetem vagy esetleg a földrajzi és turisztikai tanszék beírása.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Nem minden diák számára könnyű a választás. Ha el is döntötték, hogy mely szakot szeretnék, még számos kétség merülhet fel. Papp Dávid számára az EduExpo nagy segítség ebben: „Gondolkozom belföldön és külföldön is egyaránt. A média és kommunikációs szak tetszett meg a legjobban, de még mindenre nyitott vagyok, ezért vagyok most itt.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az idei zentai kiállításon több mint 400 diák vett részt, Zentáról, Csókáról és Adáról. A diákok forgószínpadszerűen kis csoportokban tudták megtekinteni a kiállítok standjait.

Búzás Brigitta, szervező, a Szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Karrierközpontjának tagja: „Nagy örömünkre szolgál, hogy az idei kiállítást már nemcsak az online térben tudjuk megrendezni, hanem újra személyesen tudjuk fogadni a diákokat.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A kiállítók a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola ás az Újvidéki Művészeti Akadémia. Emellett bemutatkoztak a diákszövetségek, kollégiumok, valamint a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjairól is tájékozódhattak a résztvevők. A sokszínű kiállítás egyik célja, hogy a tanulók szerbiai felsőoktatási intézményben tanuljanak tovább, ezzel csökkentve az elvándorlást.

De Negri Ibolya, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Azzal a céllal indult, hogy minél több tájékoztatást, információt nyújtsunk a végzős diákoknak ahhoz, hogy itt Vajdaságban a felsőoktatási intézményekben megtalálják helyüket és megtalálják azokat az irányzatokat, azokat a karokat, egyetemeket, amelyeken majd szívesen tanulnak, és amelyet valójában életpályának választanak.”

A zentai állomás mellett Szabadkán is megtartották a kiállítást, így több mint 800 érettségiző kaphatott betekintést a magyar nyelvű felsőoktatási intézmények programjába.

Eduexpo
Zenta
Zentai Gimnázium
De Negri Ibolya
Magyar Nemzeti Tanács
MNT
középiskola
felsőoktatási börze
felsőoktatás

Most

Népszerű