Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Jövőre is több tucat iskola újulhat meg tartományi pénzekből

2022.11.23
14:35
2022.11.23
16:20
Forrás
Pannon RTV
A tartomány és az önkormányzat hozzájárulásával befejeződött a nagybecskereki Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskola homlokzati részének a felújítása.

Az épület egy része visszakapta eredeti kinézetét, de ami fontos: hat év után az iskolába a főbejáraton is be lehet újra jutni.

Az 1892-ben épült létesítmény felújítását a tervek szerint jövőre tovább folytatják, mivel az épület jobb és a bal szárnya még rossz állapotban van.

Szervó Mária, igazgató, Nikola Tesla Elektrotechnikai és Építészeti Iskola, Nagybecskerek: „A problémák még 2015-ben megkezdődtek, amikor az építészeti felügyelőség elrendelte, hogy be kell zárjuk a főbejáratot és elkerítsük az iskola épületét, azért mert kezdett omladozni a tetőszerkezet. A tartományi titkárságnak köszönhetően még 2017-ben lecseréltük a tetőrendszert, de a felügyelőség továbbra sem engedte, hogy megnyissuk a főbejáratot, azért, mert akkor elkezdett omladozni a vakolat.”

Nagybecskerek 33 iskolájával Bánát oktatási központja. Az önkormányzat igyekszik segíteni az oktatási intézmények működtetését, de fontos az együttműködés a tartományi és a köztársasági intézményekkel is.

Simo Salapura, polgármester, Nagybecskerek: „Ez magas szám, ráadásul régi épületekről van szó, amelyek karbantartása költséges. Ebben a konkrét esetben a város és a tartományi titkárság közös befektetése mintegy 15 millió dinár volt. Ebből a város 12 millió dinárt biztosított. Ennek köszönhetően állunk most itt az épület gyönyörű homlokzati része előtt, ami kiváló munkának az eredménye.”

A tartományi oktatási titkárság immár ötödik éve, hogy pályázatot hirdet a vajdasági iskolák felújítására. Jövőre egy új pályázat is lesz: az iskolák tervdokumentációinak a finanszírozására.

Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár: „A tartományi oktatási titkárság ebben az évben 175 millió dinár értékű pályázatot hirdetett az iskolaépületek felújítására. És a teljes keret kiosztásra került. Mintegy hatvan intézményt tudtunk támogatni. A szükségletek sokkal nagyobban ettől. Talán mondhatnám azt is, hogy több tízszeresét is ennek az összegnek szét tudnánk osztani az iskoláknak. Viszont a költségvetési keret egy évre adott. A 2023-as évben is tervezzük ezeket a pályázatokat továbbra is és hasonló kereteszközökkel fogunk rendelkezni.”

Szakállas Zsolt a nagybecskereki városházán Simo Salapura polgármesterrel a tartomány és az önkormányzat további együttműködésről tárgyalt.

iskolafelújítás
Nagybecskerek
Szakállas Zsolt
tartományi kormány
Simo Salapura
Szervó Mária

Most

21:48

Közel az antarktiszi átbillenési pont

A közelmúltban bekövetkezett hőhullámok, a Déli-óceánban bekövetkezett változások és az antarktiszi tengeri jég kiterjedésének csökkenése arra utal, hogy éghajlati fordulópont közelébe kerülhetünk.
18:31, Frissítve: 19:27

Bor és a hal Horgoson

Halászlé és borversenyt tartottak Horgoson. A Szent Orbán Borlovagrend és a Proleter Horgászegyesület már tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Bor és a hal elnevezésű eseményt a Művelődési Ház melletti téren.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.