Ugrás a tartalomra
Tanjug/Tanja Valic

A Julián-naptár szerint ma született Jézus Krisztus

2020.01.07
11:16
2020.01.08
00:36
Szerbia-szerte tartottak karácsonyi liturgiát a pravoszláv templomokban. A belgrádi Szent Száva-templomban Irinej szerb pátriárka celebrálta a reggeli szentmisét.
FoNet/Aleksandar Levajković

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

Harangszó hirdette a pravoszláv karácsonyi liturgia kezdetét a belgrádi Szent Száva-templomban. A liturgiát Irinej szerb pátriárka celebrálta. 

Tanjug/Tanja Valic

Fotó: Tanjug/Tanja Valic

A Balkán legnagyobb temploma reggel megtelt hívőkkel. Családok ünnepi díszbe öltözve hallgatták a karácsonyi misét. Megtisztulni, megnyugodni és ünnepelni érkeztek a templomba, hiszen a karácsony a pravoszláv hívők számára is az egyik legfontosabb vallási ünnep.

Tanjug/Filip Kraincanic

Fotó: Tanjug/Filip Kraincanic

A szerb kormány képviselői, valamint más egyházi és világi méltóságok is jelen voltak a belgrádi Szent Száva-templomban az ünnepi szentmisén. A pravoszláv karácsony Szerbiában nem csak vallási, hanem állami ünnep is, munkaszüneti nap.

FoNet/Aleksandar Levajković

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

A liturgia első részében a hívőket felkészítették a szent áldozásra, vagyis Krisztus Testének és Vérének átvételére. Majd a liturgia második részében az ünneplők áldozáson vehettek részt. 

A liturgia végén a hívek egymást "Isten békéje, Krisztus megszületett" szavakkal köszöntötték, amelyre a "Valóban megszületett" mondattal válaszolnak.

pravoszláv
karácsony
Jézus
Krisztus
Irinej pátriárka

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.