Ugrás a tartalomra

A Julián-naptár szerint ma született Jézus Krisztus

2020.01.07
11:16
2020.01.08
00:36
Szerbia-szerte tartottak karácsonyi liturgiát a pravoszláv templomokban. A belgrádi Szent Száva-templomban Irinej szerb pátriárka celebrálta a reggeli szentmisét.

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

Harangszó hirdette a pravoszláv karácsonyi liturgia kezdetét a belgrádi Szent Száva-templomban. A liturgiát Irinej szerb pátriárka celebrálta. 

Fotó: Tanjug/Tanja Valic

A Balkán legnagyobb temploma reggel megtelt hívőkkel. Családok ünnepi díszbe öltözve hallgatták a karácsonyi misét. Megtisztulni, megnyugodni és ünnepelni érkeztek a templomba, hiszen a karácsony a pravoszláv hívők számára is az egyik legfontosabb vallási ünnep.

Fotó: Tanjug/Filip Kraincanic

A szerb kormány képviselői, valamint más egyházi és világi méltóságok is jelen voltak a belgrádi Szent Száva-templomban az ünnepi szentmisén. A pravoszláv karácsony Szerbiában nem csak vallási, hanem állami ünnep is, munkaszüneti nap.

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

A liturgia első részében a hívőket felkészítették a szent áldozásra, vagyis Krisztus Testének és Vérének átvételére. Majd a liturgia második részében az ünneplők áldozáson vehettek részt. 

A liturgia végén a hívek egymást "Isten békéje, Krisztus megszületett" szavakkal köszöntötték, amelyre a "Valóban megszületett" mondattal válaszolnak.

pravoszláv
karácsony
Jézus
Krisztus
Irinej pátriárka

Most

18:42, Frissítve: 19:41

Lázár János Óbecsén zárta vajdasági körútját

Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben tartott délután lakossági fórumot a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eseményen jelen volt Lázár János magyar építési és közlekedési miniszter is, aki a Tisza-parti városban zárta vajdasági körútját.
16:55, Frissítve: 19:06

Birkózóiskola nyílt Pacséron

Nagy volt az érdeklődés a helyi iskola diákjai részéről. A Vajdasági Birkózóakadémia berkeiben a pacsérival egyben már kilenc klub nyílt, de folytatni fogják a tagtoborzást és a birkózóiskolák nyitását.

Népszerű

Két új pályázat jelent meg a Prosperitatinál

Folytatódik a Prosperitati Alapítvány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, két új pályázat jelent meg a mezőgazdasági termelők és a vállalkozók számára, 2-2 milliárd forintos keretösszeggel. Pályázni december 5-től lehet.

Kerülje el ezt a kereszteződést Szabadkán

Újabb ideiglenes útlezárás várható Szabadkán. A Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése miatt november 25-étől, vagyis szombattól tíz napon át zárva lesz a Makszim Gorkij, a Jovan Mikić, a Papp Pál és a Szegedi út kereszteződése.