Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Idei Sándor

Jung Tamás püspök emlékére állítottak szobrot Székelykevén

2022.12.19
12:11
2022.12.19
16:41
Forrás
Pannon RTV
Különleges nap volt a székelykevei lakosok számára advent negyedik vasárnapja. A falu egyik híres szülöttje, Jung Tamás püspök emlékére állítottak szobrot a templom előtt.

Az ünnepi szentmisét követően a szobrot Német László belgrádi metropolita érsek áldotta meg: „Én nagyon boldog vagyok, hogy itt tudtam lenni. A plébános atya volt az, aki jól megszervezte, Szemerédi Pál atya, aki már fél évvel ezelőtt szólt, hogy ezt a vasárnapot írjam be a naptárba, és ennek köszönhetően itt lehettem. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki közreműködött az ünnepség megszervezésében és remélem, hogy az egész székelykevei közösség meg fogja őrizni Tamás püspök atyának az emlékét, hogy legyen példa a mai fiatalok számára is, hogy lehet innét is menni, és nagy valamit tenni és elérni az életben.”

Az ötletadó Csipak Csaba plébános volt, aki korábban Székelykevén szolgált. Kiemelte, hogy Tamás püspök sokat tett a faluért, ezért az emberek tisztelik őt, és nem szeretnék elfeledni az emlékét: „Nagy álmunk volt ez már régóta. Előtte már sikerült a plébánián egy emlékszobát is kialakítani, illetve a templomban a születésének az évfordulója alkalmából egy emléktáblát is állítottunk, de ez a mai nap különleges nap, nagyon szép esemény, hogy nemcsak a templomban láthatjuk Jung püspök urat, illetve az ő szobrát, nemcsak a plébánián tiszteleghetünk emléke előtt, hanem itt a templom előtt is. Most már láthatjuk, hogy ez a falu nem felejti el szülöttét.”

Csóti Imre, a székelykevei Falufejlesztési Társaság elnöke elmondta, a helyiek büszkék arra, hogy felállíthatták a szobrot és ezzel egy nagy álmuk vált valóra: „Magának a falunak, a székelykeveieknek nagyon fontos, hogy bebizonyítsuk, vagy bemutassuk, hogy a múltat nem felejtjük, élünk és továbbra törekszünk, hogy ezzel megmutassuk, hogy itt megmaradunk. A közösséget építjük, és így a vallásunkat is megőrizzük.”

Jung Tamás 1911. december 11-én született Székelykevén. Ő volt a Bánáti Apostoli Kormányzóság első kormányzója és az első püspök, aki Székelykevén született, és ugyanazon a területen végezte hivatását a trianoni békediktátum után.

Jung Tamás
püspök
Székelykeve
Német László
püspök
Német László belgrádi metropolita érsek

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.