Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Június elsejétől újraindul az éjszakai egészségügyi ügyelet Csantavéren

2020-05-20
11:44
2020-05-21
11:39
Forrás
Pannon RTV
Dr. Bagi Bojan a VMSZ tartományi parlamenti képviselője szerint ez jelentősen javítja majd az ellátás szintjét a faluban, továbbá Dusanovón, Újzsedniken, Visnyevácon és Nagyfényen.

A koronavírus elleni védekezés részeként szüntették meg az éjszakai ügyeletet a csantavéri egészségházban. Az orvosokra a járvány elleni harcban volt szükség, ezért átcsoportosították őket. A rendkívüli állapotot azóta megszüntették, de az éjszakai ügyeletet nem kapta még vissza a falu. Dvorácskó László, csantavéri lakos: "Egyszerűen magunkra vagyunk utalva, hogy nem kellünk a kutyának sem ezek szerint. Szóval nem lenne szabad így leírni Csantavért."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A helyiek szerint, akár az életükbe is kerülhet, ha késik a segítségnyújtás. Linka Julianna, csantavéri lakos: "Nagyon sokan vannak olyan idősek, akiknek nincs hozzátartozójuk, gyerekük, akik segítsenek rajtuk és bevigyék őket az orvoshoz."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

A csantavéri egészségházhoz a környező településekkel együtt mintegy 8000 ember tartozik. András Gyuricsin Attila, a csantavéri HK tanácselnöke (VMSZ): "Mi, mint Helyi Közösség azt tettük, hogy azonnal felkerestük a Vajdasági Magyar Szövetségben Bagi Bojan urat és megkértük, hogy lépjen fel ennek az ügynek a rendezésében. Ő ezt meg is tette, el is rendezte. Kiharcolta, hogy mi csantavériek visszakapjuk az éjszakai ügyeletet."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Most, hogy már gyengült a járvány és a rendkívüli állapotot megszüntették, a VMSZ számára elfogadhatatlan, hogy Csantavéren és a környező falvakban éjszakai orvosi ügyelet nélkül maradtak az emberek - mondta Dr. Bagi Bojan. A párt tartományi képviselője aláhúzta: megegyeztek a Szabadkai Egészségházak igazgatójával, hogy június 1-től újraindul az éjjeli ügyelet a faluban. "Sokkal előnyösebb, hogy a mentőszolgálat a helyszínen legyen, mert rövidül az az időszak, hogy kijusson a beteghez a segítség. Az a valamikori álláspont az urgens medicinában, hogy gyors transzporttal megoldjuk a dolgot, az már elavult és a mostani álláspontok olyanok, hogy a helyszínen kell gyors ellátást biztosítani a betegnek."

Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Az, hogy június elsején újraindul az éjszakai orvosi ellátás Csantavéren, nem csak a falu lakóinak jelent sokat, hanem a környező településen élőknek is. Így az újzsednikieknek, a dusanovóiaknak, a visnyeváciaknak és a nagyfényieknek is.

Bagi Bojan
Csantavér
András Gyuricsin Attila
egészségház
Választások 2020

Most

20:57, Frissítve: 21:07

Liam Neeson filmje maradt az első helyen

Az eredmények meg sem közelítik a pandémia előtti számokat, mivel a mozik alig több mint fele tart nyitva, a legnagyobb városok, köztük New York és Los Angeles filmszínházai határozatlan időre bezártak - írta a Variety.com.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.