Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat kapott a Pannónia Alapítvány

2019-08-19
13:19
2019-08-19
17:21
Forrás
Pannon RTV
A magyar kormány az elismeréssel a külhoni magyarságért végzett kimagasló tevékenységet díjazza.

A budapesti, ünnepélyes átadón elhangzott, a Pannon az elismerést a vajdasági magyarság anyanyelven történő hiteles tájékoztatásáért kapja, valamint a migránsválság idején készített hiánypótló tudósításaiért, a magyar szerb kapcsolatok erősítéséért, és a nemzetrészek közötti kommunikáció érdekében kifejtett tevékenysége elismeréséül.

Napi 24 órás tájékoztatás négy platformon: televízióban, két rádiócsatornán és az interneten. A Pannon RTV a legdinamikusabban fejlődő vajdasági magyar médiaház. Összesen több mint 150, többségében fiatal újságírónak, operatőrnek, vágónak, rendezőnek és egyéb munkatársnak biztosít állást és megélhetést. A hírműsoraink Vajdaság, Szerbia, Magyarország, az Európai Unió és a világ történéseit mutatják be. Szólunk politikáról, gazdaságról, oktatásról, egészségügyről, kultúráról, sportról. A tájékoztatás mellett fontos a szórakoztatás is: filmekkel, koncertekkel, a rádiókban új és retró-slágerekkel várjuk közönségünket. Élő közvetítések, terepi rádióműsorok, dokumentumfilmek is színesítik kínálatunkat. Honlapunk Vajdaság egyik lelátogatottabb magyar nyelvű hírportálja.

A Pannon RTV több mint 10 éve tartó munkáját Magyarország kormánya Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal jutalmazta az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából. A díjátadót Budapesten az Országházban tartották. A díjakat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár adta át. Semjén Zsolt kiemelte, a Pannon RTV példaértékű munkát végez, amit a többi határon túli területen is követni kell. „Az a szolgálat, amit a határon túli médiák végeznek, az jó az adott nemzetrésznek, hiszen nemzetmegtartó erő, jó az egyetemes magyarság szempontjából is, mert a többi nemzetrész számára is példa, a magyarországiak számára pedig közvetíti, hogy mi van az adott nemzetrésznél, és a két ország között is lehet egy kapcsolat.”

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta, a Pannon RTV rendszeresen kíséri a Kárpát-medence nemzetpolitikai történéseit. „A különböző nemzetrészek munkájának ismertetésében kiválóan részt vesznek, tudósítókkal találkozhatunk Szkopjetól Bécsig, nincs nagyon olyan magyar rendezvény, ahol ne lennének ott.”

A díjat a Pannon nevében Bodzsoni István igazgató vette át. „Az elkezdett úton kell továbbhaladnunk. Ez egy óriási elismerés, megtiszteltetés nemcsak a Pannonnak, hanem az egész vajdasági újságíró társadalomnak. Hiszek abban, hogy ez erőt ad nekünk és a kollégáknak is, hogy egyre jobban és egyre többet dolgozzunk.”

Kern Csaba, a Pannónia Alapítvány Igazgatóbizottságának elnöke úgy lája, a Pannon esetében kiváló szimbiózis jött létre a tenni akaró közösség és a politikum között, a megépült médiaház is ezt mutatja. „A Pannon lelkes kis magyar csapata tettre kész volt, bizonyítani akartak, mind fiatal emberek vannak, nagyon jó ilyen fiatal emberekkel dolgozni. Ezek olyan fiatalemberek, akik szeretik a szakmájukat, tudják a dolgukat, és tanulnak tovább.”

Ritka dolog, hogy egy intézmény úgy kap díjat, hogy nem jubilál vagy nem áll mögötte több évtizedes múlt - mondta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, aki szerint a Pannon rövid idő alatt is bizonyítani tudott. „Ez a kis idő is elég volt arra, hogy láthatóvá váljon, hogy meghatározó szereplője legyen ne csak a médiatérnek, hanem a kulturális, oktatási, identitásmegőrző térnek nálunk a Vajdaságban.”

A díjat a néhai Kallós Zoltánról, a nemzet művészéről, Kossuth-nagydíjas néprajztudósról nevezték el, a korábban adományozott Külhoni Magyarságért Díjat váltotta fel. Azok a személyek vagy szervezetek kaphatják meg, amelyek kimagasló közéleti, gazdasági, tudományos, kulturális, oktatási tevékenységet végeztek a határon túli magyarság érdekében. A budapesti díjátadót vajdasági népzenei és néptáncprodukciók színesítették.

Pannónia Alapítvány
Kallós Zoltán
díj
Budapest
Pannon RTV
pannonrtv.com
Szabadkai Magyar Rádió

Most

10:31, Frissítve: 10:41

Farsangi Népzenei Találkozó Topolyán

A jellegzetes tájnyelvi, illetve a szellemi örökség bemutatásán volt a hangsúly a II. Farsangi Népzenei Találkozón, amit vasárnap este a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban tartottak.
06:49, Frissítve: 06:55

Újabb óvintézkedéseket vezettek be Hupejben

Az 58 milliós tartomány lakói nem hagyhatják el a lakóhelyükül szolgáló városi lakónegyedeket vagy falvakat, és oda is csak a legszükségesebb esetben engednek be külső személyt vagy járművet.

Népszerű