Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Kántortalálkozót szerveztek Szenttamáson

2021.03.23
15:59
2021.03.28
14:29
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen a Szabadkai Egyházmegye kántorai vettek részt. A szakmai tapasztalatcsere után közös szentmisét tartottak a jelenlévőknek.

A Szabadkai Egyházmegyében rendszeresen szerveznek találkozókat. Csernyák Zsuzsanna temerini kántor a legtöbb ilyen rendezvényen részt vesz.

„Nagyon örülök ezeknek a találkozóknak. Rendszeres résztvevője vagyok, mert itt van alkalmunk a kántortársakkal találkozni, szakmai tanácsokat kapni, valamint egy kis lelki útravalót kapni a munkánkhoz, bátorítást.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Ezt az alkalmat arra is szerették volna kihasználni, hogy kikérjék a kántorok véleményét, hogy miként szerveződjön újjá az ilyen találkozók rendszere.

Szakály József szabadkai plébános: „A lelki találkozón túl, a lelki tartalmakon túl ilyen praktikus dolgokat is szeretnénk a kántor kollégákkal átbeszélni, milyen igények fogalmazódnak meg esetleg akár egy továbbképzéssel, akár előadások tartására vonatkozóan, milyen ötleteket tudunk esetleg egymásnak átadni, segíteni egymásnak a munkáját.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az egyházi élet fontos eleme a liturgikus ének, amelyben a kántoroknak kiemelt szerep jut. Ebből a szempontból fontos az új nemzedékek kinevelése is.

Miocs József, a szabadkai Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium igazgatója: „Új püspökünk van, az új püspök úrnak új elképzelései vannak és lendülete. Szeretné azt, hogy minden nehézség ellenére az egyházi élet valóban egyházias legyen, és hogy menjen tovább, ehhez pedig szükségünk van arra, hogy ezek a kántorok, akik ezzel foglalkoznak, tényleg lelkesen csinálják tovább.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A találkozóra idén Szenttamáson került sor. A kántorok közös énekét a helyi templom nemrégiben felújított orgonája kísérte.

Zsúnyi Tibor szenttamási plébános: „Egy tökéletesen megszólaló orgona van a hívek használatára, amely nagyon szépen kiszolgálja mind a szentmiséket, mind a különböző olyan alkalmakat, amikor esetleg hangversenyt rendeznénk a templomban, vagy más összejövetelekkor, amikor megszólal az orgona, óriási nagy segítségünkre van abban, hogy ezt a szép hangszert itt, Szenttamáson hallhatjuk.”

A találkozó egy közös szentmisével végződött, amelyen együtt énekelhettek a jelenlévő kántorok.

kántortalálkozó
kántor
Szenttamás
Szabadkai Egyházmegye
Miocs József
Zsúnyi Tibor
Szakály József

Most

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.