Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Karácsony másnapja

2020.12.26
07:31
2020.12.26
07:43
Forrás
Pannon RTV
December 26-a van, karácsony másnapja, István névnapja. A magyar népszokások szerint a férfiak ilyenkor felköszöntik a falu Istvánjait és elkezdik a regölést is, ami karácsonyi és újévi köszöntés.

A hiedelmek szerint egészség- és termésvarázsló nap van ma. István napjától újévig, néhány területen vízkeresztig regöltek a legények vagy a felnőtt férfiak. A faluban házról házra járva bőséget, boldogságot kívántak a következő évre. A regösök a házhoz való megérkezéskor a házigazdától engedélyt kértek, hogy elmondhassák az éneket, ezután elmesélték a csodaszarvas legendáját. December 26-án nem Szent István királyt ünnepeljük, hanem névadó szentjét, István diakónust, aki az egyház első vértanúja volt.

karácsony
másnap
magyar
népszokás

Most

10:04, Frissítve: 10:14

Ma van a csokoládé világnapja

Szerbiában, ahol a csokoládé sokak kedvenc édessége, az édességipar a legerősebb ágazatok közé tartozik. Valamivel több mint 200 cég és mintegy 300 vállalkozó gyárt csokoládét.
07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű