Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kucor Dejan

Karácsony másnapja van

2022.12.26
11:38
2022.12.26
15:48
Forrás
Pannon RTV
A kereszténység ezen a napon Szent István diakónusról, a kereszténység első vértanújáról emlékezik meg.

Jézus születését a katolikus egyház liturgiája nyolc napon keresztül ünnepli, karácsony másnapján azonban a liturgia fehér színe pirosra változik: a vér és a szenvedés színére. Az első keresztény vértanúra, Szent Istvánra emlékezünk. A hívek ilyenkor felköszöntik István nevű rokonaikat, ismerőseiket, és a szentmisén is részt vesznek.

Szabó Gizella, Bajsa: „A szentek miatt tartjuk ezeket az ünnepi napokat még, nem egy napból tart a karácsony, hanem ezeket a napokat is tartjuk még, úgyhogy templomba jövünk, misére, mert így is kevesen vagyunk, fogyunk, mert már az idősek vagy bírnak jönni, vagy nem, még örülünk, ha el bírunk jönni.”

Szent István vértanúságának története szerint a jeruzsálemi zsinagóga főtanácsa elé állították, mint Jézust, és ugyanazokkal a vádakkal léptek fel ellene. Mivel akkor is nyíltan hirdette Jézus istenségét, kihurcolták a városból és halálra kövezték. Tóth József, plébános, Bajsa: „Krisztus ügyét védelmezte, de egy idő után nyíltan, egyértelműen hitvallást tett, hogy Krisztus a mi Urunk és Megváltónk, az Atyaistennel egylényegű. Erre felvették a köveket, és tulajdonképpen meglincselték.”

A jeruzsálemi kapu, ahol utolsó útjára indult, a mai napig is az "István-kapu" nevet viseli.

karácsony
karacsony másnapja
István
Bajsa
Tóth József
Tóth József plébános

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.