Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A karácsony a szeretet, az öröm, a békesség, a család és az otthon ünnepe

2018.12.25
13:12
2018.12.25
19:10
Forrás
Pannon RTV
December 25-én a keresztény világ Jézus Krisztus, a Megváltó születését ünnepli. A karácsony világszerte a szeretet, az öröm, a békesség, a család és az otthon ünnepe.

A kereszténységnek a húsvét mellett a második legnagyobb, legjelentősebb és legelterjedtebb ünnepe. Ilyenkor összejön a család, a rokonság, hogy elfogyasszák a karácsonyi ebédet vagy vacsorát. Az ünneplés a szentestével, karácsony vigíliájával kezdődött. Régen ekkor virrasztottak, böjtöltek és imádkoztak. A karácsony katolikus liturgiájának sajátossága a három szentmise: az éjféli mise, a pásztorok miséje és a karácsonyi ünnepi szentmise. Ahogy Vajdaság számos templomában, a zentai Jézus Szíve-plébániatemplomban is karácsonyi nagymisére várták a híveket.

Az áramkimaradás miatt az éjféli mise elmaradt, ezért azok a hívek közül is sokan vettek részt a nagymisén, akik este lemaradtak az éjféli miséről. A hívek a szeretet, a béke és a család jelentőségét hangsúlyozta a Jézus Szíve-plébániatemplomban megtartott karácsonyi nagymisét követően. Jézus születésének ünnepe kapcsán megtartott Nagymise nagy hatással volt az egybegyűltekre.

Tóth Bojnik Veronika, Zenta: „Én nagyon szívesen tartom be a régi szokásokat, mivel a koromnál fogva gyermekkoromban is ellátogattunk a templomba. Hittanra is jártunk. Úgyhogy nekem sokat jelent.”

Szorcsik András, Zenta: „Ez nagyon különleges alkalom a zentaiaknak. Ilyenkor várjuk haza azokat, akik sajnos már nem itt laknak velünk, illetve nem itt dolgoznak. Nagyon sok régi ismerőssel tudunk találkozni, és azzal a kis, erős közösséggel, amely minden nehézség ellenére itt van Zentán, itt lakik, és ebbe a templomba jár.”

A nagymisén Ivković Róbert, a Jézus Szíve-plébániatemplom diakónusa prédikációjában kitért arra, hogy a rohanó világban a karácsonyi ünnepkör megbékélésre készteti a híveket.

Ivković Róbert, diakónus, Jézus Szíve-plébániatemplom, Zenta: „Kell, hogy megálljunk egy kicsikét, hogy valóban megérezzük azt, hogy Isten itt van velünk, köztünk van. Beengedjük az ajtónkon, hiszen kopogtat, mert be akar jönni az ő szeretetével. Erről kellene, hogy szóljon a karácsony, és nem arról, hogy ismét sietünk.”

A nagymisén a diakónus Czegledi Rudolf karácsonyi levelét is felolvasta a híveknek, amelyben a község polgármestere áldott és békés ünnepeket kívánt a Jézus születését ünneplőknek.

karácsony
Zenta
Ivković Róbert

Most

Népszerű