Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

A Kárpát-medencei magyar újságírásban nem lehetnek határok

2021.09.25
19:59
2021.09.25
20:53
Forrás
Pannon RTV
A médiával kapcsolatban tartottak panelbeszélgetést Tóthfaluban, a nemzeti összetartozás évének vajdasági zárórendezvényén.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Fontos, hogy a Kárpát-medence különböző részeiben élő magyarokról az ottani, helyi magyar újságírók tudósítsanak az anyaország irányába is. Éppoly fontos ugyanakkor az is, hogy az anyaországi történésekről tényszerűen tájékozódjanak a külhoni magyarok is - hangzott el ma Tóthfaluban, ahol a médiával kapcsolatban tartottak panelbeszélgetést. A Kárpát-medencei magyar újságírásban ezért nem lehetnek sem földrajzi, sem egyéb határok - hangsúlyozták a résztvevők.

A panelbeszélgetésen részt vett Tóth Lívia, a Hét Nap, és Varjú Márta a Magyar Szó főszerkesztője, Klemm József, a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgató-helyettese, Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója, és Ternovácz István, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, az Újvidéki Rádió munkatársa is.

A vajdasági, a külhoni és az anyaországi magyar sajtó együttműködése ma már magas szinten van, ehhez azonban hosszú utat kellett bejárni. 15 éves a Külhoni Magyar Újságírók Konvenciója, amely ez idő alatt több mint húsz közgyűlést tartott. A Konvenció ünnepi ülésére három hét múlva kerül sor Magyarországon – mondta Klemm József. A külhoni magyar közösségeket szolgáló sajtó együttműködése példaértékű, de nem volt ez mindig így – tette hozzá.

„Az anyaországi sajtó, a kisebbségi, a külhoni sajtóra mindig úgy tekintett, mint egy nem eléggé felnőtt, mint egy kiskorúsított sajtóra, és nem volt hajlandó elfogadni azt, hogy a külhoni magyar közösségekből az ott élő újságírók tudósítsanak, hanem úgy gondolták, hogyha valami történik a külhoni magyar közösségekben, akkor ők majd küldenek oda újságírót, és az az újságíró, akikben ők bíznak, majd az megfogalmazza, ami történik itt. Valójában ez egy óriási hiba volt, és ez a bizalmatlanság a külhoni magyar sajtó irányába azt hiszem, egy nagyon nagy probléma volt.”

Ugyanakkor a külhoni magyar sajtónál az volt megfigyelhető, hogy sokáig nem is akart felnőni az anyaországi sajtó szintjére, hanem belenyugodott a középszerűségbe – tette hozzá a Vajdasági Rádió és Televízió vezérigazgató-helyettese.

Pannon RTV/Payeta Maurice

Bodzsoni István szerint a Pannon Médiaház kitűnő példája az anyaország irányába folytatott tudósítói munkának. A Pannon RTV napi szinten küld televíziós és rádiós anyagokat, élő bejelentkezéseket a magyar közmédiának. Évről évre a Kárpát-medencei magyar tudósítótalálkozó házigazdája is – tette hozzá.

„Sajnos idén a találkozó elmarad a járványhelyzet miatt, de nagyon bízok abban, hogy jövőre sor kerül rá, és tovább tudjuk mélyíteni a kapcsolatokat. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy itt vagyok ma, itt lehetek Tóthfaluban, és bízok abban, hogy ez a rendezvény kinövi magát egy Kárpát-medencei eseménnyé, és lehetőség lesz arra, hogy ez a mai rendezvény kibővül, és itt megjelennek majd a külhoni magyar kollégák is.”

Ez pedig egy újabb lehetőség lenne arra, hogy barátkozzanak és ismerkedjenek az anyaországi és a külhoni magyar újságírók – tette hozzá a Pannon RTV igazgatója.

Kárpát-medence
panelbeszélgetés
Tóthfalu
Klemm József
vezérigazgató-helyettes
VRTV
Bodzsoni István
igazgató
Pannon RTV
média
Tóth Lívia
Hét Nap
Varjú Márta
Magyar Szó
Ternovácz István
Vajdasági Rádió és Televízió
Újvidéki Rádió
tudósítótalálkozó
Külhoni Magyar Újságírók Konvenciója

Most

Népszerű