Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

A katolikus és a pravoszláv templomban is megszentelték az új kenyeret

2022.08.21
11:43
2022.08.21
16:24
Forrás
Pannon RTV
Kenyérszentelő szentmisével indult a nap Magyarkanizsán. A Szent István-nap és Új kenyér-ünnep programsorozat egyébként már szombaton elkezdődött.

A hívek és az önkormányzat elöljárói a katolikus Szent Őrangyalok-templomba mentek, ahol Palatinus István plébános méltatta Szent Istvánt királyt, majd megszentelte az új kenyeret. Ezt követően a pravoszláv Szent Mihály Arkangyal-templomba vonultak át, ahol a hagyományokhoz híven Jovica Mojsilović pópa is megszentelte az idei ú jkenyeret.

Az időjárás függvényében több programmal is készülnek ma Magyarkanizsán. Lesznek gyermekprogramok, ünnepi kenyérszegés, valamint a tervek szerint a Dívák Show keretében fellép Détár Enikő, Ladinek Judit és Sári Évi, este 20 órától pedig a Honeybeast zenekar koncertezik majd. Az ünnepi tűzijátékra 21 óra 30 perckor kerül sor. Rossz idő esetén a helyi Cnesában tartják meg a programokat.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Szombat délután kiállításmegnyitóval vette kezdetét a Szent István-napi és Új kenyér-ünnepi programsorozat Magyarkanizsán. A kedvezőtlen időjárás miatt a délutáni gyerekprogramok elmaradtak, de az esti koncertet megtartották.

A helyi képtárban Hímzett hétköznapok című népi falvédőkből álló kiállítás nyílt meg a látogatók előtt. A feliratos falvédők készítése és használata a huszadik század elején indult meg és elsősorban praktikus szerepe volt.

Vázsonyi Csilla, néprajzkutató: „Elég egységes ez a motívumkincs, sőt nemcsak a Kárpát-medencében, de lehet, hogy nemzetközi szinten is egységesnek mondható. Ami számomra érdekes volt, hogy nagyon sok a tarka fonallal kihímzett darab.”

A kiállításon mintegy 200 darab falvédőt csodálhattak meg a látogatók. Az anyagot a helyiek és a környékbeliek megőrzött kincseiből válogatták össze.

Muhi Zsuzsanna, képtárvezető, Dobó Tihamér Képtár, Magyarkanizsa: „Tulajdonképpen kétszintes a képtár és színeket válogattunk. A felső szinten inkább a pirosas árnyalatokat, lent pedig egy kicsit a tarkábbakat, így szerettük volna elválasztani. A karzaton a vallásos témák vannak. Tehát három témánk volt, a romantika, szerelem, a gondos háziasszony és a vallás, ez a három téma jelenik meg a terítőkön.”

A szombati program a Városháza előtti téren folytatódott, ahol bőséges étel- és italkínálat várta a látogatókat, valamint 20 órától a Night Cruisers Band adott koncertet.

Magyarkanizsa
Szent István-nap
újkenyér-ünnep

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.