Ugrás a tartalomra
Pixabay/fernandozhiminaicela

Keddtől lépnek hatályba az új intézkedések Szerbiában

2020.11.21
23:59
2020.11.22
07:09
Forrás
Tanjug, Pannon RTV
Új intézkedéseket fogadott ma el a szerb kormány a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. Ezek kedd reggel lépnek életbe.

Az új szabályokat 10 napra hozták meg, ezt követően felülvizsgálják a járványhelyzetet az országban.

Az új szigorítások értelmében kedden 18 órától bezárnak az éttermek, kávézók, szórakozóhelyek, fogadóirodák és bevásárlóközpontok, szinte minden, kivéve a gyógyszertárakat, a benzinkutakat és az élelmiszerboltokat. A válságstáb javaslatára a maszkhasználatra vonatkozó intézkedést is meghoztak. Eszerint kötelező zárt helyen viselni a maszkot, valamint nyílt térben is, amennyiben elkerülhetetlen a személyes érintkezés. A kijárási tilalom bevezetése nem került szóba a válságstáb pénteki ülésén - mondta dr. Srđa Janković, immunológus.

Dr. Srđa Janković, immunológus: „Sokkal többet beszélnek a kijárási tilalomról az emberek, mint a válságstábban bárki. Egyáltalán nem is tárgyaltunk a bevezetéséről, de nem is lenne szükségszerű, mert ha ezeket az intézkedéseket, amelyeket javasoltunk, végrehajtják, akkor minden, kijárási tilalomhoz hasonló dolog feleslegessé válik, azaz soha nem is lesz szükséges. Ez a mi álláspontunk. Ebben a pillanatban a kijárási tilalom nem céltudatos intézkedés, ezek a céltudatos intézkedések, amelyeket javasoltunk. Ha ezeket elfogadják, és mindannyian be is tartjuk őket, akkor teljesen felesleges lesz még csak beszélni is a kijárási tilalomról.”

Pixabay/Matryx

Tilos a gyülekezés, zárt és nyitott helyen is. Legfeljebb öt személy lehet egyszerre egy helyen. Kivételt képeznek a munkahelyek, iskolák, bevásárlóközpontok és a hasonló objektumok. Ezeken a helyeken egy személy számára négy négyzetméternyi területet kell biztosítani. A kormány rendelkezése értelmében emellett biztosítani kell az otthoni munkát minden olyan esetben, ahol ez megoldható.

Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter, Szerbia: „Lehetővé kell tenni mindenki számára, ahol lehet, az otthonról való munkavégzést. Ennek két oka van. Az egyik az, hogy ne legyenek kapcsolatok a munkaközösségben, a másik pedig a tömegközlekedés tehermentesítése. Emellett erősíteni fogjuk a városi tömegközlekedést, több jármű lesz, hogy kisebb legyen a tömeg. Amikor a jármű a feléig tele lesz, nem fog megállni a következő megállóban, hanem tovább fog menni, hogy megtartsuk ezt az 50 százalékos telítettséget, és természetesen a járműveken is viselni kell a maszkot.”
 

Pixabay/geralt/illusztráció

Emellett szigorúbban ellenőrzik majd a maszkviselést a tömegközlekedési eszközökön, valamint a házi karantén és a többi intézkedés betartását is, amelyeket a járvány terjedésének megfékezésére hoztak. A szigorítások kedd reggel lépnek életbe és 10 napig lesznek érvényben, ezt követően felülvizsgálják a járványhelyzetet az országban.

Szerbia
járványhelyzet
korlátozások

Most

20:21

A portugálok ellen javítottak a németek

A német válogatott egygólos hátrányból fordítva magabiztos, 4-2-es győzelmet aratott a portugál csapat felett a labdarúgó Európa-bajnokság magyar érdekeltségű F csoportjának második fordulójában, Münchenben.
18:01, Frissítve: 19:10

Focizni jó – minden korosztálynak

Családi napot tartott a hajdújárási Vinogradar Futballklub. Az esemény alkalmával a gyerekek mellett a szülők is összemérhettél erejüket a pályán, illetve új tagok felvételére is sor került.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.
Horgos-2

Megnyílik az összes határátkelő

Megnyílik az összes határátkelő Szerbia és Magyarország között - jelentette be Facebook-bejegyzésében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt írja, június 23-ától az összes határátkelő dolgozni fog a két ország között.