Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Kegyeletadás a katonasíroknál

2022.09.22
10:18
2022.09.22
17:53
Forrás
Pannon RTV
A nagybecskereki katolikus temetőben megkoszorúzták az első világháborúban elesett katonák emlékhelyét, a felújított keresztnél és Magyarország kormányának a támogatásával tavaly felállított négy emléktáblánál.

A katolikus egyháztól 1963-ban vették el a temetőt majd pedig 1964 elején felszámolták a katonatemetőt. Az emlékhely visszaállításának első lépését az elesett katonák emlékére 1932-ben állíttatott kereszt felújításával a Szent György Lovagrend bánáti Priorátusa tette meg.

Balázs József, a Szent György Lovagrend tagja: „Egyébként itt voltak a katonasírok ezen a részen. Valójában ebből indult utána az, hogy az ő tiszteletükre fölállították ezeket az emlékműveket, amelyeken a neveik is szerepelnek.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A katonasírok történetét Csömöre Zoltán, nagykikindai történész kutatta fel. A császári és királyi tartalékkórház halotti anyakönyveiben 522 elhunyt katona nevét írták fel, és ezeknek a katonáknak a fele a nagybecskereki római katolikus temető katonai parcelláján lett eltemetve. A monarchia különböző részeiből származtak.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Tavaly Magyarország kormányának, és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően sikerült ezeket az emléktáblákat felállítani, amelyet tulajdonképpen sikerült a kereszttel együtt, egy emlékhelyet kialakítani, amely tényleg lehetőséget ad arra, hogy emlékezzünk, hogy fejet hajtsunk ezen katonák előtt. Ezzel úgyszintén egy adósságot törlesztettünk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja beszédében kihangsúlyozta, hogy az itt eltemetett 259 katonára emlékezve a háború összes áldozata előtt is tisztelgünk.

„Ez nekünk nagyon fontos hely, mert sokunknak az ősei, a nagyapák, dédnagyapák, itt végeztek. Nem bírtunk kimenni, nem bírtunk fejet hajtani, nem bírtunk virágot rakni. Most pedig, pont egy évvel ezelőtt, amikor felavattuk a sírhelyet, most pedig első évben látjuk, hogy nagy számban megjelentünk és újra leraktuk a kegyelet virágait.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kegyelet virágait, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, Nagybecskerek Város önkormányzata, a Szent György Lovagrend bánáti Priorátusa és a becskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület képviselői helyezték el.

Balázs József
Jenovay Lajos
Molnár Attila
Nagybecskerek

Most

19:07, Frissítve: 20:25

Vajdasági sikerekben bővelkedett a Nemzeti Vágta

Emlékezetes, vajdasági sikerekben bővelkedő vágtát láthatott a közönség vasárnap délután Budapesten. A Temerint képviselő Földes Luca második lett a fináléban. Szerbia színeiben pedig Ördög Alen megnyerte a Nemzetközi vágta döntőjét.
19:04, Frissítve: 20:25

Betyáros virtus Ludason

Fekete, pej, szürke, deres de még tarka ló is versenyzett a 12. Ludasi Betyárnapon. Hátas-lovas és fogatos ügyességi lóversenyeket láthatott a közönség.
18:45, Frissítve: 20:25

Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok!

Ismét népzenétől volt hangos az oromhegyesi Faluház. Idén is megszervezték a nemzetközi Csillagok, csillagok szépen ragyogjatok elnevezésű népzenei találkozót. A programon több mint 10 környékbeli és magyarországi csoport mutatkozott be.
17:20, Frissítve: 17:32

Gasztronómiai fesztivál Óbecsén

Az esős időjárás miatt a helyszín ezúttal a városi piac volt. A szervezők különféle ételekkel, termelői piaccal és koncertekkel várták a látogatókat.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.