Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Kegyeletadás a katonasíroknál

2022.09.22
10:18
2022.09.22
17:53
Forrás
Pannon RTV
A nagybecskereki katolikus temetőben megkoszorúzták az első világháborúban elesett katonák emlékhelyét, a felújított keresztnél és Magyarország kormányának a támogatásával tavaly felállított négy emléktáblánál.

A katolikus egyháztól 1963-ban vették el a temetőt majd pedig 1964 elején felszámolták a katonatemetőt. Az emlékhely visszaállításának első lépését az elesett katonák emlékére 1932-ben állíttatott kereszt felújításával a Szent György Lovagrend bánáti Priorátusa tette meg.

Balázs József, a Szent György Lovagrend tagja: „Egyébként itt voltak a katonasírok ezen a részen. Valójában ebből indult utána az, hogy az ő tiszteletükre fölállították ezeket az emlékműveket, amelyeken a neveik is szerepelnek.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A katonasírok történetét Csömöre Zoltán, nagykikindai történész kutatta fel. A császári és királyi tartalékkórház halotti anyakönyveiben 522 elhunyt katona nevét írták fel, és ezeknek a katonáknak a fele a nagybecskereki római katolikus temető katonai parcelláján lett eltemetve. A monarchia különböző részeiből származtak.

Jenovay Lajos, elnök, Petőfi MME, Nagybecskerek: „Tavaly Magyarország kormányának, és a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően sikerült ezeket az emléktáblákat felállítani, amelyet tulajdonképpen sikerült a kereszttel együtt, egy emlékhelyet kialakítani, amely tényleg lehetőséget ad arra, hogy emlékezzünk, hogy fejet hajtsunk ezen katonák előtt. Ezzel úgyszintén egy adósságot törlesztettünk.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja beszédében kihangsúlyozta, hogy az itt eltemetett 259 katonára emlékezve a háború összes áldozata előtt is tisztelgünk.

„Ez nekünk nagyon fontos hely, mert sokunknak az ősei, a nagyapák, dédnagyapák, itt végeztek. Nem bírtunk kimenni, nem bírtunk fejet hajtani, nem bírtunk virágot rakni. Most pedig, pont egy évvel ezelőtt, amikor felavattuk a sírhelyet, most pedig első évben látjuk, hogy nagy számban megjelentünk és újra leraktuk a kegyelet virágait.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A kegyelet virágait, a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, Nagybecskerek Város önkormányzata, a Szent György Lovagrend bánáti Priorátusa és a becskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület képviselői helyezték el.

Balázs József
Jenovay Lajos
Molnár Attila
Nagybecskerek

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.