Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Kenyér, te drága!

2021.11.11
16:08
2021.11.11
21:54
Forrás
Pannon RTV
Világszerte, így Szerbiában is emelkedett a búza ára, ami magával vonta a liszt, és abból adódóan a kenyér drágulását is. Több helyen már most is 60-70 dinár a kenyér.

A szerb kormány intézkedésként szerdán arról döntött, hogy a T-500-as lisztből készült kenyér ára nem haladhatja meg a 46 dinárt, és szükség esetén az árutartalékokból lesz pótolva a hiány.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

"Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma" - szól a fohász egyik sora. A kenyér az egyik legalapvetőbb élelmiszercikknek számít, amely árának alakulására érzékenyek a fogyasztók.

Sarok Irénke, Temerin: „Kenyér minden nap kell. Annyit, hogy az asztalra tegyünk. Pláne, ahol gyerekek vannak, ott két-három kenyér. Ha van pénz, megveszi, ha nem, akkor meg nincs semmi, sajnos.”

Oláh Árpád, Temerin: „A kenyér árát észrevettem, mint a többi süteményeknek is, hogy felment, mert az viszi. Nyugdíjas vagyok, és eléggé jól észrevesszük. Nem csak én magam, hanem több ilyen magamfajta nyugdíjas.”

Farkas Margit, Temerin: „Nem olyan borzasztó. Ahhoz képest, hogy milyen volt az időjárás, milyen szárazság volt, a termés csak 60 vagy 50 százalékos, akkor nincs mit csodálkozni rajta.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A búza ára most ősszel, az aratás után ugrott meg úgy a szerbiai, mint a világpiacon. Ezzel a liszt ára is felment az utóbbi két hétben, közel 44 dinárra kilogrammjáért. Hoffmann Árpád, pék, Temerin: „Ígéret van, hogy majd az árutartalékokból adnak 30 dináros áron lisztet. Hogy az hogy fog működni, azt még nem tudom, kérvényezni kell-e, vagy a malmon keresztül kompenzálják, azt majd meglátjuk. Úgyhogy mi most holnaptól már 46 dinárra visszaállítjuk, és aztán majd látjuk, hogy hogy legyen.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A jelenlegi lisztárak mellett minimum 60-70 dináros áron kellene adni a kenyeret, hogy a pékségeknek is kifizetődő legyen. Az árbefagyasztás egyébként csak az 500-as lisztből készült Száva fajta, közismertebben fehér kenyeret érinti, a többi ára szabadon alakítható. Zoran Pralica, elnök, Szerbiai Pékek Uniója: „Nem tudjuk, hogy ez mikor fog megszűnni, mivel olyanok a körülmények, hogy például Oroszország megtiltotta a búza kivitelét, Ukrajnában áradások és esők voltak, és nem volt elég termés, akárcsak Kanadában sem. Ameddig a déli féltekéről nem érkezik újabb búza az elkövetkező kettőtől három hónapban, ezek az árak a világtőzsdén elszabadulnak.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A szerb kormány a rendeletet az elkövetkező fél évre hozta meg. A Szerbiai Pékek Uniója üdvözölte a döntést, de figyelmeztetnek, hogy hosszú távon a helyzet tarthatatlan.

kenyér
ár
drágulás
pék

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.