Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Kénytelenek elköltözni Majdányról és Rábéról

2021.08.02
13:45
2021.08.02
16:02
Forrás
Pannon RTV
Vannak helyiek, akik megunják a migránsokkal folytatott napi harcot.
Pannon RTV/Dobó Krisztián

A szerb-magyar-román hármashatár mentén fekvő észak-bánáti Majdány lakosai panaszkodnak, továbbra is rettegésben tartják őket az illegális bevándorlók. Habár a rendőrség rendszeresen elszállítja a migránsokat az innen legtávolabb eső szerbiai befogadóközpontok valamelyikébe, a taxisok és az embercsempészek pár napon belül visszahozzák őket a térségbe.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Egyre több majdányi család dönt úgy, hogy feladja az örökös szélmalomharcot a migránsok ellen, és elköltözik a településről. A jobb élet reményében ottjártunkkor az egyik család éppen pakolt, mert Magyarkanizsára költöznek. Megunták ugyanis azt, hogy állandóan a migránsok ellen vívott küzdelem közepette kell élniük a mindennapjaikat.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Bajúsz Mária arra panaszkodott, hogy már alig 80 lakosa van a falunak, mint mondja, az üres házakba beköltöző bevándorlók száma pedig több százra tehető.
„- Kicsit sok, ezt meg kéne fékezni, megállítani, szebb lenne.
- Egyedül él, mitől fél odahaza?
- Hát, hogy rám ne törjenek, ne idegesítsenek, ne kérdezzenek, mert én nem tudok velük szót váltani.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Az üresen álló házakat belakó migránsok a villanypóznák vezetékeire drótokat kötve lopják az áramot. Reggel 9 óra előtt még egyetlen migránst sem látni a faluban, délelőtt 10 óra körül kezdenek szállingózni ki a házak udvaraiba és az utcára. Fogat mosnak, tisztálkodnak, bevásárolni mennek, és onnantól csak velük lehet találkozni Majdányon. Papp Mária, Majdány: „Nem törődnek semmivel, kicsúfolnak bennünket. Oda, ahova esznek, oda...hm. És a többi, és a többi, egyszerűen le van írva a falu.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A hatóság emberei legutóbb a múlt csütörtökön szállítottak el három autóbusznyi migránst Majdány és Rábé területéről. A helyiek elmondása szerint azok, akik kivonták magukat a rendőri intézkedés alól, azonnal elkezdték az üresen álló házak egymás közötti elosztását, és visszaköltöztek azokba. A helyiek azt mondták, hogy azóta folyamatosan szállingóznak vissza a migránsok, és most is több száz van belőlük a két településen.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A Petőfi Sándor utcában van a falu egyetlen boltja, sok az üres ház, ezeket már elfoglalták az illegális bevándorlók - mondta Dóró Gizella. „Ott, a bolttal szemben vannak vagy 50-60-an, azok mind feketék, meg aztán van még tíz ház üres, azokban mindegyikben vannak.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A helyiek szerint most a feketeafrikai bevándorlók vannak többségben. Imran, Szomália: „Ez egy nagy falu, bár kicsinek tűnik, de nagy. Nem tudom felmérni pontosan, hányan vagyunk itt, de vannak bevándorlók, akiket már ismerek, akik benn laknak az üres házakban. Jönnek, mennek, eljönnek ide, visszamennek Belgrádba, nem tudom pontosan, mennyien lehetünk itt.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

A tunéziai Halid is éppen Majdány felé gyalogolt.
„- Magyarország felé haladunk.
- És?
- Budapest, onnan pedig megyünk Ausztriába.
- Oké. És mi a tervetek Európában?
- Csak dolgozni akarunk.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ottjártunkkor folyamatosan hordták a taxisok is Majdányra a migránsokat.

migráns
illegális bevándorló
Majdány
Rábé

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.