Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lavro Ferenc

Képzés a külhoni magyar gyermekegészségügyi szakemberek számára

2019-10-10
17:14
2019-10-10
20:03
Forrás
Pannon RTV
Külhoni magyar gyermekegészségügyi prevenciós munkatársak képzését tartják Budapesten. A háromnapos esemény ma kezdődött. A képzést már harmadik alkalommal szervezték meg.

A program támogatója ezúttal is Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Védőnők Egyesülete. A képzésen több mint ötvenen vesznek részt, Vajdaságból 21-en érkeztek, a Magyarkanizsai Egészségházból négyen.

Gyólay Karolina, igazgató, Magyarkanizsai Egészségház: „Mi valójában most tanuljuk az első lépéseket, és próbáljuk követni az európai uniós szabványokat. Védőnői szolgálatunk van, a Magyarkanizsai Egészségházban a gyermekosztályon is van védőnői szolgálat, illetve a nőgyógyászatnak is van védőnői szolgálata. A falvakba is kijárunk a csecsemőkhöz, illetve a terhes anyukákhoz, valamint a veszélyeztetett terhesekhez is egyaránt.”

Felkészülés a gyermekvállalásra, fogamzást megelőző egészségvédelem, a dohányzás és a koraszülés összefüggése. Csak néhány olyan téma, amivel a képzés résztvevői megismerkedhetnek a három nap alatt. A rendezvény célja a védőnői hálózat Kárpát-medencei kiterjesztésének folytatása.

Csordás Ágnes Katalin, elnök, Magyar Védőnők Egyesülete: „A mi célunk az, hogy azokat az ismereteket, amiket mi magunkévá tettünk, illetve amelyek mentén dolgozunk, átadjuk azoknak a szakembereknek, akiknél még nincsen védőnői szolgálat kialakulva, és hogy be tudják építeni a mindennapi gyakorlatukba, annak ellenére, hogy különböző szakmaterületeken dolgoznak.”

Idén ismét megszerveznek egy Kárpát-medencei tájékoztató körutat, amely Vajdaságban Topolyán valósul majd meg. A budapesti képzést a nemzetpolitikai államtitkárság támogatta, és a családok támogatása nemzetpolitikai célhoz kapcsolódik.

Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Magyarország: „Az elmúlt évek nemzetpolitikai középpontjában a családok, illetve a gyermekek álltak. Ezért szerveztük most meg harmadik alkalommal a prevenciós szakembereknek, védőnőknek ezt a képzést, hiszen nagyon fontos az, hogy a gyermekek, a szülők a Kárpát-medencében, a külhoni régiókban is magyar nyelven tudjanak segítséget kapni, és az itt, most jelenlévő szakemberek azok, akik ezt a segítséget meg tudják adni.”

A miniszteri biztos hozzátette, idén is 1 milliárd forinttal támogatta a külhoni magyar családokat a nemzetpolitikai államtitkárság. 6600 babacsomagot ajándékoztak az anyasági támogatás Kárpát-medencei igénylőinek. Pályázat útján pedig civil és egyházi szervezetek, vállalkozások gyermekbarát tevékenységének támogatására több mint 627 millió forintot különítettek el, és 122 vállalkozást, valamint 554 civil és egyházi szervezetet támogattak.

Szilágyi Péter
Budapest
Magyarország
Nemzetpolitikai Államtitkárság

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.