Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Keresettebbek a kertes házak, mint a lakások

2020.09.09
13:24
2020.09.09
16:14
Forrás
Pannon RTV
Megnőtt a kereslet a kertes házak iránt Szabadkán a nyáron. Az ingatlanosok szerint ebben a tavaszi bezártság is közrejátszhat.

Változatlanul népszerűek a Kertváros és a Kisbajmok városrészek ingatlanjai. A középkategóriába tartozó kertes házakért átlagosan 30 és 40 ezer eurót kérnek, ehhez jönnek még a különféle felújítási költségek. Mivel a vásárlók többsége nem képes önerőből finanszírozni a lakás- vagy házvásárlást, ezért kénytelen lakáshitelért folyamodni. A szakértők szerint a hitelek nagyban befolyásolják a piac alakulását.

Pannon RTV/Kovács Róbert

A tapasztalatok alapján Szabadkán és környékén főként a fiatal házaspárok keresik a kertes házakat. Az igényeket nagyban befolyásolja a lakáshitel. Továbbra is töretlen népszerűségnek örvendenek a kisbajmoki és a kertvárosi ingatlanok.

Pannon RTV/Kovács Róbert

Szakmány Tibor és felesége már a koronavírus-járvány előtt kezdett házat keresni. A vásárláshoz szükséges pénz egy részét lakáshitelből fedeznék. Azt mondja, a pénzkeret a háztól függ. Az általa megnézett házakon sok volt a javítani való: „Az a helyzet, hogy jelenleg egy 30-40 ezer közt lévő háznál gyakorlatilag mindent meg kell csinálni. A vízszigetelés nagyon-nagyon ritkán van. Hőszigetelés többnyire nincs, az ablakok néha ki vannak cserélve PVC-re, a tető változatos állapotban van, de többnyire a hatvanas-hetvenes évek állapotát tükrözik.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Szügyi Rezső, ingatlanközvetítő elmondta, Szabadkán és környékén megnőtt a kereslet a kertes házak iránt a karanténidőszak után. Hozzátette, a piacot a lakáshitelek mozgatják: „Azok az ingatlanok keltek el első körben és legjobban, amelyek jó állapotban voltak. Ennek is megvan az oka. Főleg fiatalok vásárolnak, lakáshitelen keresztül. Ezért inkább olyan ingatlant keresnek, amelybe már nem kell befektetni, hanem készen van.”

Pannon RTV/Kovács Róbert

Az ingatlanközvetítő elmondta, hogy a kertes házak esetében a legkeresettebb kategória a 30 és 40 ezer eurós ingatlan. Míg a lakásoknál az új építésűek esetében csaknem 900 eurót, míg a régiekért 600-700 eurót kérnek négyzetméterenként. A szakemberek szerint jelenleg jelentősen többen keresnek házat, azaz kertes ingatlant, mint lakást.

ház
házvásárlás
lakások
hitel
Szabadka
ingatlanárak
ingatlanpiac
ingatlanügynök
ingatlanvásárlás
ingatlan

Most

12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.
10:21, Frissítve: 10:27

Felmelegszik az idő, de csapadékra is számítani kell

Az előrejelzések szerint esernyőre lesz szükségünk az előttünk álló héten, ugyanis borongós, esővel, záporral tarkított napokra számíthatunk. A reggelek azonban fagymentesek lesznek és csak helyenként erősödhet fel a szél.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!