Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Keresztények együtt

2023.01.23
10:36
2023.01.23
15:51
Forrás
Pannon RTV
Ez volt a témája annak a panelbeszélgetésnek, amit a Szabadkai Egyházmegye szervezett az ökumenikus imahét alkalmából. Az esemény célja, hogy a különböző keresztény felekezetek megtalálják a közös pontokat és segítsék egymást a nehéz időkben.
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Az imahéten a keresztények előadásokat tartanak, valamint imádkoznak az egységért. Szabadkán egy közös panelbeszélgetést is szerveztek, amelynek témája a különböző keresztény felekezetek közötti párbeszéd volt.

Vörös Euridiké, résztvevő: „Az miatt vagyok itt, mert számomra nagyon fontos a keresztények közötti egység. Valamint nagy dolognak tartom, hogy van itthon egy ilyen esemény. Érdekelt, mert még nem voltam ilyen programon. Számomra mindig is fontos volt az, hogy ápoljuk a kapcsolatokat más felekezetekkel.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Harangozó László szabadkai református lelkész arról beszélt az eseményen, hogy hogyan jelenik meg a mindennapi életünkben az ökumenikus együttműködés.

„Magában a gyülekezetünkben nagyon sok vegyes házasság van felekezeti alapon. Így naponta megtapasztaljuk, hogy meg tudják élni az egymás iránti szeretetet, egymás tiszteletét, elfogadását. Mindenki hozza a saját maga kincseit a hátteréből, az ajándékaikat. Ők így teszik teljessé a házasságot, közösséget és a gyülekezetünket.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Az idei imahét mottója egy Ézsaiás próféta könyvéből vett idézet: „Tanuljatok meg jót cselekedni, törekedjetek igazságra. Tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot.”

Fazekas Ferenc katolikus egyházmegyei kormányzó úgy véli, hogy a mai kor emberének ez egy nagyon fontos üzenet. „Most vagyunk a keresztények egységéért végzett imanyolcadban. Ezt minden évben megtartjuk valamilyen módon. Ennek jegyében gyűltünk össze a mai este is, mint különböző egyházvezetők itt, Szabadkán, hogy ezt az egységet mindenféleképpen ápoljuk, és hogy közel legyünk egymáshoz. Ez minden kereszténynek nagy vágya, hogy egyszer egységben lehessünk. Sok minden összeköt bennünket, ezért is tudunk összejönni.”

Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Illés Hajnalka szervező az esemény létrejöttéről mesélt.

Illés Hajnalka, az egyházmegyei sajtóiroda szerkesztője, Szabadka: „A nemrég alakult egyházmegyei sajtóiroda szervezésében úgy gondoltuk, hogy a nemzetközi ökumenikus imahét alkalmából szép lenne egy panelbeszélgetést szervezni. Nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki a felkérést elfogadta, és azt gondolom, hogy egy olyan este előtt állunk, amikor különböző egyházi képviselők valóban egy tartalmas beszélgetést fognak folytatni.”

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg minden év januárjában a világ minden táján.

keresztény
vallás
panelbeszélgetés
Szabadka
Harangozó László
Fazekas Ferenc
Illés Hajnalka
Szabadkai Egyházmegye

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:01, Frissítve: 18:19

Davis Kupa: A franciák legyőzték a magyarokat

Marozsán Fábián 6:3, 6:3-ra kikapott Ugo Humbert-től a Tatabányán rendezett Magyarország-Franciaország tenisz Davis Kupa-selejtező utolsó mérkőzésén, így az ellenfél jutott 3-2-es összesítéssel tovább a döntő csoportkörébe.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.