Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Kerüljön az ünnepi asztalra az újévi malacpecsenye!

2020-12-26
13:28
2020-12-26
15:02
Forrás
Pannon RTV
Alig múlt el karácsony és már nyakunkon az újabb ünnep. Mindjárt itt a szilveszter este és az újév. Erre készülnek most az emberek, már amennyire a járvány lehetővé teszi az ünneplést. Ma reggel sokan voltak a szabadkai Tejpiacon.
Pannon RTV

Kígyózó sorok voltak a hentesüzletek előtt, már többen elkezdtek készülődni szilveszter éjszakájára. A hagyományokat követve babot, lencsét és malacot vásároltak.

A vásárlók elmondása szerint, a hagyományokhoz híven, malacot tesznek újévkor az asztalra. A szabadkai Tejpiacon 400 és 500 dinár között tudják megvásárolni.

Pannon RTV/Raffai Csaba

A hagyomány szerint azért kell disznóhúst enni az év utolsó napján, mert a disznó előtúrja a szerencsét, azonban nem mindegy melyik részét esszük malacnak. A hiedelem szerint szerencsét csak a fül, a farok, a köröm és a csülök hozhat. Tilos viszont tyúkot enni, mert az a szerencsét kikaparja. Sok finomság készül az ünnepi asztalra.

„Szárma és malac, tehát szilveszter estén malacpecsenye, elsején pedig szárma. Nem tyúkleves, hanem marhahúsleves, mert a tyúk hátrafelé kapar. Emellett még lencse, hogy legyen sok pénzünk, majd meglátjuk mennyi lesz.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Mindenki arra törekszik újév napján, hogy az eljövendő év sikeres és gazdag legyen. A babona szerint ezért lencsét kell ennünk. Minden egyes szem a pénzt szimbolizálja, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.

„Malacot szoktunk minden évben készíteni, szokás szerint lencsét szoktunk készíteni, hogy legyen sok szerencsénk.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Aki élősúlyban venne malacot, azt 300 és 350 dináros kilónkénti áron teheti meg.

Bálint Krisztina, elárusító: „A marhahús 760, de csak combunk van, általában hétvégén, de szeretik. Malacunk most nagyon szép árban van, 450 dinár. Süssük is a malacot, szeretik. Már rendelések is vannak, nagyon sok.”

Hozzátette, mindenki válogassa meg, hogy honnan vásárol, figyeljenek a hús minőségére. Na meg persze az ünneplés mellett idén az is fontos, hogy vigyázzunk egymásra, és biztonságosan lépjünk az újévbe.

karácsony
ünnep
újév
szilveszter
Szabadka
Tejpiac

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.
08:43

Pártok közti párbeszéd kezdődik

A szerb köztársasági parlament égisze alatt, az Európai Parlament közvetítésével a pártok közötti párbeszéd ma Ivica Dačićtyal, a szerb parlament elnökének videokonferenciájával kezdődik.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.