Ugrás a tartalomra

Késik a szabadkai MTTK felújításának befejezése

2019-01-22
17:10
2019-01-23
09:51
Forrás
Pannon RTV
Csúszik a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületének felújítási munkálatainak befejezése. Pontosan még nem tudni, mikor vehetik birtokba az új szárnyat a hallgatók.

Az eklektikus stílusban épült, védett műemlék felújítását tavaly áprilisban kezdték és a tervek szerint idén február 15-én kellett volna befejezni. Mivel a talaj összetétele nem volt megfelelő, talajcserére és egy komoly alaperősítésre volt szükség, ami a kivitelezés idejét és költségeit is megnövelte. A tanintézmény felújítását és felszerelését Magyarország 440 millió forinttal támogatta.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar új szárnyának építése állapotfelméréssel és tervezéssel kezdődött. Ezek után írták ki a közbeszerzési pályázatot, amelyen szerbiai cégek nyertek kivitelezési jogot. Csak ekkor kezdődhetett meg az építkezés. A szakemberek megállapították, hogy talajcserére is szükség lesz, az épület alapjának megerősítése céljából - mondta el Námesztovszki Zsolt, a tanintézmény dékánhelyettese: „Az eredeti időpont február 15 volt, tehát 2019. február 15, de nagyon sok előre nem látott munkálat jelentkezett. Például mindjárt a bontás után egy nagyon komoly talajcserére került sor, mert különböző mérésekkel bebizonyították, hogy itt nem megfelelő összetételű, minőségű a talaj, süllyedt volna az épület. Az alap komoly erősítésre szorult, tehát valószínű, hogy valamennyi csúszás lesz az egész történetben. Most nagyon pontos dátumot nem tudok mondani, de az szinte biztos, hogy a február 15 nem lesz tartható.”

Az épület váza és a tetőszerkezet már elkészült. Jelenleg a közfalak felhúzása és szigetelése van soron. Námesztovszki Zsolt, dékánhelyettes, MTTK, Szabadka: „Az egész szerkezetről azt kell tudni, hogy a műemlékvédőktől úgy kaptunk építkezési engedélyt, hogy egy hatalmas üvegfelületet húzunk rá, pont a Pannon székházra néző részre, hogy ez valamiféle képen szinkronban legyen. Tehát ez egy monarchiabeli épület. Az ezernyolcszázas évek végén épült. Ezt így oldották meg, hogy valamiféleképpen szinkronban legyen. Ez a rész még hátra van, ez egy nagyon komoly beruházás, nagyon komoly összeg és nem utolsó sorban egy nagyon nagy munka. De gyakorlatilag a többi az halad, az működik.

250 férőhelyes amfiteátrum, több mint 50 négyzetméteres, egyetemisták részére előrelátott klubhelyiség, ahol a kar hallgatói közösségi életet élhetnek majd, és nem utolsó sorban tanári irodahelyiségek. Itt tarthatnak konzultációkat az MTTK tanárai.

Szabadka
MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Námesztovszki Zsolt

Most

06:50, Frissítve: 07:34

Határinfó

Áramkimaradás miatt ideiglenesen szünetel a határforgalom-ellenőrzés kedden a Röszke Közúti Határátkelőhelyen.
23:22, Frissítve: 23:39

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
22:32, Frissítve: 22:40

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

A waterlooi csatamező tábori kórházát az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban. Feltételezik, hogy legalább hatezer sebesültet láttak el itt.

Népszerű