Ugrás a tartalomra

Késik a szabadkai MTTK felújításának befejezése

2019-01-22
17:10
2019-01-23
09:51
Forrás
Pannon RTV
Csúszik a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületének felújítási munkálatainak befejezése. Pontosan még nem tudni, mikor vehetik birtokba az új szárnyat a hallgatók.

Az eklektikus stílusban épült, védett műemlék felújítását tavaly áprilisban kezdték és a tervek szerint idén február 15-én kellett volna befejezni. Mivel a talaj összetétele nem volt megfelelő, talajcserére és egy komoly alaperősítésre volt szükség, ami a kivitelezés idejét és költségeit is megnövelte. A tanintézmény felújítását és felszerelését Magyarország 440 millió forinttal támogatta.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar új szárnyának építése állapotfelméréssel és tervezéssel kezdődött. Ezek után írták ki a közbeszerzési pályázatot, amelyen szerbiai cégek nyertek kivitelezési jogot. Csak ekkor kezdődhetett meg az építkezés. A szakemberek megállapították, hogy talajcserére is szükség lesz, az épület alapjának megerősítése céljából - mondta el Námesztovszki Zsolt, a tanintézmény dékánhelyettese: „Az eredeti időpont február 15 volt, tehát 2019. február 15, de nagyon sok előre nem látott munkálat jelentkezett. Például mindjárt a bontás után egy nagyon komoly talajcserére került sor, mert különböző mérésekkel bebizonyították, hogy itt nem megfelelő összetételű, minőségű a talaj, süllyedt volna az épület. Az alap komoly erősítésre szorult, tehát valószínű, hogy valamennyi csúszás lesz az egész történetben. Most nagyon pontos dátumot nem tudok mondani, de az szinte biztos, hogy a február 15 nem lesz tartható.”

Az épület váza és a tetőszerkezet már elkészült. Jelenleg a közfalak felhúzása és szigetelése van soron. Námesztovszki Zsolt, dékánhelyettes, MTTK, Szabadka: „Az egész szerkezetről azt kell tudni, hogy a műemlékvédőktől úgy kaptunk építkezési engedélyt, hogy egy hatalmas üvegfelületet húzunk rá, pont a Pannon székházra néző részre, hogy ez valamiféle képen szinkronban legyen. Tehát ez egy monarchiabeli épület. Az ezernyolcszázas évek végén épült. Ezt így oldották meg, hogy valamiféleképpen szinkronban legyen. Ez a rész még hátra van, ez egy nagyon komoly beruházás, nagyon komoly összeg és nem utolsó sorban egy nagyon nagy munka. De gyakorlatilag a többi az halad, az működik.

250 férőhelyes amfiteátrum, több mint 50 négyzetméteres, egyetemisták részére előrelátott klubhelyiség, ahol a kar hallgatói közösségi életet élhetnek majd, és nem utolsó sorban tanári irodahelyiségek. Itt tarthatnak konzultációkat az MTTK tanárai.

Szabadka
MTTK
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Námesztovszki Zsolt

Most

Népszerű

Miért hagyják el az emberek Szerbiát?

A szerbiai polgároknak több mint egyötöde gondolt már arra, hogy elhagyja Szerbiát, a már külföldön élőknek pedig több mint 90 százaléka ott látja gyermekei jövőjét is.