Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Készüljünk fel a téli útviszonyokra!

2020-10-31
10:42
2020-10-31
17:49
Forrás
Pannon RTV
November elsejétől kötelező a téli gumi használata, ha az időjárási viszonyok megkövetelik.

Az ősszel együtt a hidegebb éjszakák, nappalok is megérkeztek térségünkbe. Az elkövetkező időszakban az első fagyok is megjelenhetnek, így az útviszonyok is változnak. November elsejétől, azaz holnaptól, amennyiben az időjárási helyzet megköveteli, kötelező a téli felszerelés használata a gépjárműveken. A téli útviszonyokra való felkészülést érdemes komolyan venni, ugyanis akár életet is menthetünk vele.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Téli gumik, hólánc, fokozott figyelem az utakon, a követési távolság szigorú betartása - a teljesség igénye nélkül ezek mind részét kell, hogy képezzék az autó felszerelésének, továbbá a közlekedésben való részvételnek a téli napokon.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Stábunk Lévai Mátyás torontálvásárhelyi autószerelőnél járt, aki az említetteket számos további elemmel egészítette ki. A téli időszak előtt érdemes a fényszórókat és az ablaktörlőket is átnézetni szakemberrel, de a fagyálló folyadék cseréje is aktuális lehet.
„- Főleg úgy szoktuk, hogy mínusz 32-ig, igaz, hogy nálunk itt nincsen olyan nagy hideg, de az én előrelátásom szerint úgy szoktuk mindig csinálni, hogy mínusz 32-ig. Nálunk mínusz 20 foknál nem szokott több lenni, de jobb előre vigyázni, mint aztán megijedni.
- És az ablaktörlő folyadék?
- Azt úgy árulják a benzinkutakon, azok mínusz 20 fokig mennek, az, ami elég is kellene, hogy legyen, de legjobb kicserélni, mivel a nyári 0 fokon fagy, mínusz 3-nál már nem bírjuk használni.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az autószerelő elmondta, a téli időszak előtt sokan döntenek úgy, hogy átnézetik a motort is, ez nem kötelező, de ajánlott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a téli abroncsok használata létfontosságú, azok minősége is rendkívül fontos. Lévai Mátyás hozzátette, november 1-től kötelező a téli gumi használata, ha az időjárási viszonyok megkövetelik, azt pedig sosem lehet tudni, hogy mikor, milyen napra ébredünk - mondta a szerelő. „Ha véletlen valami megtörténik, akkor... Leeshet a hó éjszaka is, vagy egy kis harmat, vagy valami, ami jobban megfagyhat az úton, és ha valami történik, akkor valószínűleg, hogy önök a hibásak.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Szavai szerint téli útviszonyok esetén a felszerelés mellett az emberi faktor is rendkívüli módon közrejátszik. Fontos, hogy körültekintően, figyelmesen vezessünk, tartsuk be a követési távolságot és kerüljük a hirtelen fékezéseket.

téli útviszonyok
téli gumi
gumicsere
autószerelő
fagyálló folyadék

Most

12:20, Frissítve: 12:35

Orbán: Közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk

Szükséges a konzultáció folytatása, mert közösen kell eldönteni, hogy hogyan nyitunk, hány lépésben, hány fokozatban, a védettségi igazolványhoz milyen kedvezményeket kapcsoljunk - mondta a magyar miniszterelnök, aki a leendő támogatásokról is szólt.
12:08, Frissítve: 12:28

Ferenc pápával találkozott Azbej Tristan Moszulban

Azbej Tristan, a magyar Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítésért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a meghívott vendégek közül elsőként találkozott Ferenc pápával a katolikus egyházfő moszuli látogatásán.

Népszerű

Újabb szigorítások hétvégére

Döntött a szerbiai válságtörzs, szigorítások várnak ránk a hétvégén a koronavírus gyors terjedése miatt. Szombat déltől hétfő reggel 6 óráig csaknem minden bezár az országban. Az új intézkedéseket a Szerb Kormány is jóváhagyta.