Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Készülődnek az iskolakezdésre a gyerekek és szüleik

2019-08-12
15:40
2019-08-12
20:06
Forrás
Pannon RTV
Két hét múlva vége a vakációnak, hamarosan becsengetnek az iskolákban Vajdaság-szerte.

A nebulók lassan visszaülnek az iskolapadba, a szülőknek pedig néha komoly kiadással jár szeptember elseje. A Magyar Nemzeti Tanács által biztosított tanszercsomag augusztus végén, szeptember elején érkezik.

Fábián Petra szeptemberben kezdi a sulit. Szülei jóvoltából nemcsak új iskolatáskát és jégvarázsos noteszt kapott, hanem új tanulószobát is. A Majsai úti Általános Iskolában kezdi az első osztályt:
„- Petra, azt mondtad nekem még a beszélgetésünk elején, hogy téged igazából Rozinak hívnak. Miért hívnak téged Rozinak?
- Azért, mert anya régen kérdezte, hogy kéket vagy lilát kérsz? Én meg azt mondtam, hogy rózsaszínt!
- Tehát akkor a rózsaszín a kedvenc színed?
- Nem, a kék, a fehér meg a narancssárga. De régebben még minden rózsaszín volt.
- Elsős leszel az idén, azt tudod-e már, hogy melyik lesz a kedvenc tantárgyad?
- Igen, a matek.
- Miért pont a matek? A gyerekek általában nem szeretik a matekot.
- Azért mert imádok számolni, ha kell, akkor százig is elszámolok.”

A tanszerek egy részét már beszerezték a szülők, de néhány kellék azért még hátravan.

Fábián Laura: „A kislányos gyerekszoba átalakult nagylányos tanulószobává. Ott tartunk, hogy élvezzük a nyarat, és azon gondolkodunk, hogy milyen tanszerekre van még szükségünk. Megkaptuk az iskolából a tankönyvek listáját, illetve nagyjából a tanszerlistát. Ezeket kell majd beszereznünk. Azt az információt kaptuk az iskolából, hogy a tankönyveket még ne szerezzük be, mert várjuk, hogy újabb kiadások, újabb fordítások megjelenjenek. A füzetekkel és más tanszerekkel kapcsolatban pedig szeptember másodikán foglalkozunk, mivel akkor az MNT-től megkapjuk a tanszercsomagot.”

A szabadkai papírkereskedésekben már javában tart a vásárlási láz. A beiskolázáshoz szükséges alapfelszerelés ára egy gyermek részére 1500-tól 4500-5000 dinárig terjed. Tolltartót legolcsóbban 200 dinárért vásárolhatunk, a legdrágább darab ebben az üzletben 1700 dinárba került. Egy-egy nebulónak 5-től 10 füzetet kell vásárolni, amelyeknek 30-tól 300 dinárig terjed az áruk. Az iskolatáskák között is nagy a választék.

Dragana Živković, eladó: „Ami az iskolatáskákat illeti, több gyártó termékei is kaphatók. Ezek árai 1000 dinártól egészen 8-9 ezer dinárig is terjednek, ezek már gurulós hátizsákok.”

Ami a tankönyveket illeti, a papírkereskedésben elmondták, elsőtől negyedik osztályig 5 és 8000 dinár között mozog a könyvek ára csomagonként, 5-től 8 osztályig pedig 10-től 15 ezer dinárt kell értük fizetni. Jelenleg több tankönyv jóváhagyása is folyamatban van. A tanév végén a nebulók a Rákóczi Szövetség és az MNT jóvoltából iskolatáskákat kaptak, amelyekbe hamarosan a tartalom is megérkezik. Augusztus végén, illetve szeptember legelején jön a Magyar Nemzeti Tanács tanszercsomagja, amelyben a szokásos felszerelés található meg. A gazdagon felszerelt tolltartó és a füzetek, illetve a számos más szükséges eszköz mellett idén először a Forum Könyvkiadó jóvoltában egy Mézeskaláccsal is kiegészül a csomag.

iskola
tanév
Taneszköz
könyv
füzet
iskolatáska
iskolakezdés
tanszercsomag
Magyar Nemzeti Tanács

Most

16:13, Frissítve: 16:53

Várja a gólyákat az Európa Kollégium

Szeptember elsejéig, vagyis még két hétig jelentkezhetnek azok az elsőéves egyetemi és főiskolai hallgatók, akik az újvidéki Európa Kollégiumban szeretnének lakni az elkövetkező tanévben.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.