Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szkocsovszki László

Két autóbusznyi illegális migránst gyűjtöttek be

2022.09.29
14:04
2022.09.29
16:14
Forrás
Pannon RTV
Preševóba szállították őket.

Két autóbusznyi illegális migránst gyűjtött be a szabadkai rendőrség ma reggel az autópályához közeli erdősávból Palics közelében, a magyarországi Ásotthalommal szomszédos területről. Közben Horgoson a helybeli biztonsági emberek jelenléte mellett is otthonosan mozog a több száz feltorlódott bevándorló a település központjában és a falu külterületén.

A Szerbiai Belügyminisztérium Szabadkai Rendőrkapitányságának munkatársai a Palics melletti Tőzegbánya erdőben csütörtök délelőtt több mint száz migránst gyűjtöttek be, akik egy illegális migránstáborban éltek. A rendőrök kamerán kívül elmondták, hogy lőfegyverek ezúttal ugyan nem, de nagyon sok hideg fegyvernek minősülő tárgyat, bozótvágó késeket, és egyéb szúró-vágó eszközt találtak a migránsoknál, illetve nagyobb mennyiségű kábítószert is lefoglaltak.

Az illegális bevándorlókat ezután, információink szerint, a dél-szerbiai Preševóban található befogadóközpontba szállították, míg azokat, akik kábítószert birtokoltak, előzetes letartóztatásba helyezték.

Horgoson, a határ menti erdősávban és az elhagyott mezőgazdasági birtok épületeiben bujkáló illegális bevándorlók száma a helyiek, valamint a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság biztonsági emberei szerint lassan megközelíti az ezret. Bíró Nándor helyi gazda azt mondta, az idei gyér gyümölcstermés javát is a migránsok dézsmálták meg. „Gyümölcsösöket tönkreteszik, ott bepiszkolnak, a szemetet szétdobálják, a gyümölcsösökben a fákat, némelyiket eltörik, feltüzelik. Ott tanyáznak, le is vannak sátorozva, kinn kis Horgoson továbbra is ott vannak a sátorokban.”

Horgos központjában a parkban üldögélnek, a pénzváltóba járnak, a péknél és a boltokban vásárolnak. Egyre többen vannak, panaszolta Iván Teréz. „Állandóan ezek a taxisok, meg nem tudom, hogy kik hordják ide őket, de ez egyszerűen lehetetlen. Én tegnap este mentem a kínaiba, egyszerűen nem lehetett elmenni itten, annyian voltak, benn az üzletben is, az udvarban, az utcán, egy egész csoport, itt vásárolnak, hogy az ember fél, megkerüli őket.”

A falu északi végéből a Szabadka-Szeged vasútvonal mentél Horgos központjába gyalogolnak, a település déli részéből pedig az egyik kisboltba járnak bevásárolni a migránsok. „Marokkói vagyok, én és a társaim is. Ha Allah is megsegít, megindulunk Magyarország felé. De a magyar katonákkal rossz a tapasztalatunk, a rendőrökkel és a NATO-katonákkal is. Allah segítségével aztán tovább mennénk Ausztriába, majd pedig Olaszországba.”

A marokkói migránsok hozzátették, családjukat otthon hagyták. Marokkóban szerintük rossz az élet, nincs munka, nincs mit enni. Olaszországban pedig, mint mondták, munkát vállalnának. Azt is elmondták, két hónapja, gyalog indultak el, Törökországon keresztül, és most itt rekedtek Szerbiában.

illegális migráció
bevándorlás

Most

12:02, Frissítve: 12:12

A népmese napját ünnepelték Horgoson

Ugyan egy nappal korábban, de Horgoson is megünnepelték a magyar népmese napját, amely Benedek Elek születésnapjához kötődik. Papírszínházzal és élőszavas mesemondással várták a helyi Művelődési Ház előtt a legkisebbeket.
08:53, Frissítve: 11:03

Orbán Viktor: Magyarország nem lesz migránsgettó!

A migrációs probléma bonyolult, de a megoldás egyszerű: nem kell őket beengedni! - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma reggel a Kossuth rádióban. Facebook-posztjában is megerősítette: Magyarország nem lesz migránsgettó.

Népszerű