Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Két napra idén is megnyitották a magyar–román–szerb hármashatárt Rábénál

2022.05.28
14:39
2022.05.28
16:46
Forrás
Pannon RTV
Az alkalmi határnyitáskor az országok képviselői köszöntő beszédet mondtak, majd sor került a Duna–Körös–Maros–Tisza Eurorégió találkozójára is.

A hármashatár ugyan évente csak egyszer nyílik meg, azonban évek óta már nem kell zsáktelepülésről beszélnünk Rábé vonatkozásában, ugyanis 2019-ben nyílt meg a Rábé-Kübekháza határátkelőhely.

Újhelyi Nándor, elnök, KKT, Törökkanizsa: „Ezek a települések sajnos zsáktelepülések voltak, nagyon fontos ez egyrészt a közlekedés, a turizmus szempontjából is, de hosszútávon nézve ugyanúgy fontos gazdasági szempontokból is.”

Az elmúlt két évben ugyan személyesen nem találkoztak az országok képviselői a hármashatár megnyitásakor, de az együttműködés azóta is töretlen.

Branko Ćurčić, a Tartományi Kormány alelnöke: „Van egy közgyűlésünk, amin keresztül az előrelátott projekteket sorban átnézzük, amik ennek az összefogásnak hála már létre is jöttek. Ahogyan azt önök is tudják, a szervezet azért is lett létrehozva, hogy létrejöjjön egy politikai, gazdasági, kulturális, oktatási és sportfejlesztési együttműködés.”

A három szomszédos ország összefogása példaértékű - hangsúlyozták a találkozón. Ami pedig a jövőt illeti, komoly tervekkel készülnek az együttműködő felek.

Polner Eörs, alelnök, Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés: „Alapvetően van egy nagy álmunk, hogy tegyük újra naggyá a Tiszát, szeretnénk a Tiszán visszaállítani a turizmust, esetleg a tömegközlekedést, hogy a délvidéki emberek könnyebben tudjanak átjönni a határon, nyilván a távlati cél az, hogy Szerbia is uniós ország lesz.”

A megnyitót követően a három ország egy-egy településéről érkeztek fiatalok is, akik futóversenyen mérték össze tudásukat. A hármashatár szombaton és vasárnap 9 és 19 óra között lesz nyitva.

hármashatár
magyar–román–szerb
határ
Újhelyi Nándor
elnök
KKT
Törökkanizsa
Branko Ćurčić
Polner Eörs
alelnök
Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:03, Frissítve: 22:33

Fejlesztések Csóka községben

Naperőmű Egyházaskér határában, turisztikai, rekreációs és sportolási célú horgásztó Feketetón - csak néhány, azon beruházások közül, amelyek a következő időszakban megvalósításra kerülnek Csóka községben.
20:29, Frissítve: 21:57

Oroszok Tavankúton is

Már nem csak Belgrádban, Újvidéken vagy Szabadkán, hanem a környező falvakban is vásárolnak ingatlanokat az Oroszországból ideérkező családok. Tavankúton, Hajdújáráson és Királyhalmon is érdeklődnek az olcsóbb házak iránt.
18:52, Frissítve: 21:56

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.