Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Kétszáz éves a nagybecskereki Megyeháza

2021.02.14
10:46
2021.02.14
17:29
Forrás
Pannon RTV
Kétszáz éve annak, hogy megépült a nagybecskereki Megyeháza, a mostani városháza.
Pannon RTV/Lukács Attila

A jubileum méltó megünneplését a járványhelyzet elodázta. Erre az alkalomra elkészült, és remélhetőleg az idén nyomdába is kerül egy monográfia, amelynek a szerzőjével jártuk körül a Bega-menti város legjelentősebb épületét.

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki várat a XVIII. század elején lebontották és alapjaira - a megmaradt köveiből - 1784-ben felépítették az első Megyeházát. Az épület azonban rövid életű volt: az 1807-es tűzvész martalékává vált. Helyére újat kellett építeni.

Miodrag Grubački, nagybecskereki helytörténész: „A megyei palota 1820-ban épült Fischer József budapesti építészmérnök tervei alapján, de öt-hat évtized után már kicsinek bizonyult Torontál vármegye egyre növekvő adminisztrációja számára és döntés született a bővítéséről, az úgyszintén budapesti Partos Gyula és Lechner Ödön építészek tervei alapján, neobarokk stílusban.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Budapesten és Bécsben is tevékenykedő ismert építészeknek köszönhetően az akkori Dél-Magyarország legkorszerűbb épülete volt, beleértve Temesvárt is - mondta a helytörténész.

„Az épületnek saját vízvezeték-hálózata, fűtési rendszere és villanytelepe volt, amikor még ezzel nem rendelkezett egyetlen városi háztartás sem. A város csak tíz évvel ez előtt kap villanyáramot.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A tetőzet Zsolnay cserepeket kapott, a főlépcsőt a cseh Eduard Kratzmann üvegesmester vitrázsai (Bölcsesség, Igazság, Hatalom) díszítik. Órája a Pantelity-féle zimonyi műhelyben készült, és ma is működik. Kiemelkedő szépségű a Barokk terem, amelynek bejárata fölött még megmaradt Torontál vármegye eredeti címere is. Erkélyét 1952-ben Tito látogatására megváltoztatták.

Miodrag Grubački: „Hogy a tömeg minél jobban láthassa Titót, ő pedig kijjebb léphessen, egy építészeti beavatkozást végeztek az épületen és ovális alakot kapott az erkély, ami mindmáig megmaradt.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az épületben 135 irodahelyiséget labirintusszerű folyosók kötnek össze. Az első emeleten eredetileg az ispán és alispán hivatali és magánhelyiségei voltak. Innen pedig a hintók számára is tágas főbejárat.

Nagybecskerek
Megyeháza
jubíleum

Most

14:39, Frissítve: 15:07

Jegricska napjai

A Jegricska napjai elnevezésű rendezvényt a Vajdaság Vizei Közvállalat szervezésében tartották meg. Több foglalkozást is szerveztek temerini és szőregi általános iskolák diákoknak.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.