Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kétszer annyi csapat indul a robotprogramozási versenyen, mint tavaly

2020.11.18
19:01
2020.11.18
21:51
Forrás
Pannon RTV
Harminc Lego-szettel támogatja az Edu Robotics Cup vajdasági versenyzőit a Magyar Nemzeti Tanács, huszonnyolccal pedig a YUMOL Kft.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A magyarországi Edutus Egyetem és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közös projektje egy robotprogramozási verseny, amelyet ezúttal online formában szerveztek meg. A megmérettetéshez szükséges Legókat és felszereléseket ma adták át a versenyzőknek.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

63 csapat jelentkezett az Edu Robotics Cup versenyre Vajdaságból. A tornyosi Tömörkény István Általános Iskola négy tanulója is benevezett. Mészáros Gábor, informatikatanár: „A Lego platformot is gondoltuk, hogy ki fogjuk próbálni, szerencsére a támogatóknak köszönhetően lehetőségünk is nyílt rá. Ötletünk még sajnos nincs, mert derült égből villámcsapás volt, hogy nagyon kreatívak kell, hogy legyünk.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A magyarországi verseny vajdasági partnere a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Námesztovszki Zsolt, pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes, MTTK: „Lesz külön vajdasági eredményhirdetés is, mert nagyon komoly számú csapatot sikerült mozgósítanunk, el kell, hogy mondjam, hogy a Project Challenge Cupra több mint 130 csapat jelentkezett, ebből 63 vajdasági.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Öt csapat már rendelkezett a versenyfeladat megvalósításához szükséges eszközökkel, 28 Lego-szetett egy szabadkai cég, míg 30-at  a Magyar Nemzeti Tanács vásárolt meg a versenyzőknek. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Külön öröm számunkra, hogy ekkora az érdeklődés a verseny iránt, hiszen a tavalyi évben 24 csapat jelentkezett és vett részt a megmérettetésen, most pedig, ebben az évben, függetlenül attól, hogy koronavírus-járvány van, hogy a verseny online térben kerül megszervezésre, 63 csapat jelentkezett.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A tavalyi évhez képest megkétszereződött a vajdasági versenyző csapatok száma. Vicsek Annamária, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez azt bizonyítja, hogy érdemes ezzel foglalkozni, hogy a vajdasági magyarságban van akkora tartalék, hogy feltöltsük résztvevőkkel ezeket a versenyeket, van akkora támogatási hátterünk, hiszen a korábbi versenyekhez is szereztünk támogatásokat, amellyel az iskoláknak szetteket biztosítottunk a versenyhez.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Pásztor István, a VMSZ elnöke videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. „A harmadik alkalommal szervezett verseny az újabb és újabb előrehaladásnak és fejlődésnek a bizonyítéka. Mára már 60 résztvevője, 60 csapata van ennek a versenynek. Köszönve a vállalkozók támogatásának a tavalyi évben, illetve a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönve, az idei év folyamán durván megduplázódott azoknak az eszköz-szetteknek a száma, amik lehetővé teszik a csapatok indulását.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A résztvevőknek legfeljebb hat oldalas kutatási beszámolót kell írniuk, valamint videófelvételt küldeni az elkészített munkáról. A beküldési határidő november 29.

robot
robotprogramozási verseny
verseny
LEGO
LEGO robotépítés
LEGO robotépítő verseny
MTTK
Edutus Egyetem
YUMOL Kft.
Edu Robotics Cup

Most

Népszerű

Megszületett Dér Heni gyermeke

Megszületett Dér Heni és Bakos Gergely első gyereke. A szülés ma reggel indult be, mostanra pedig a kisfiuk, Bendegúz is megérkezett.

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.