Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Kétszer annyi csapat indul a robotprogramozási versenyen, mint tavaly

2020.11.18
19:01
2020.11.18
21:51
Forrás
Pannon RTV
Harminc Lego-szettel támogatja az Edu Robotics Cup vajdasági versenyzőit a Magyar Nemzeti Tanács, huszonnyolccal pedig a YUMOL Kft.
Pannon RTV/Molnár Edvárd

A magyarországi Edutus Egyetem és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közös projektje egy robotprogramozási verseny, amelyet ezúttal online formában szerveztek meg. A megmérettetéshez szükséges Legókat és felszereléseket ma adták át a versenyzőknek.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

63 csapat jelentkezett az Edu Robotics Cup versenyre Vajdaságból. A tornyosi Tömörkény István Általános Iskola négy tanulója is benevezett. Mészáros Gábor, informatikatanár: „A Lego platformot is gondoltuk, hogy ki fogjuk próbálni, szerencsére a támogatóknak köszönhetően lehetőségünk is nyílt rá. Ötletünk még sajnos nincs, mert derült égből villámcsapás volt, hogy nagyon kreatívak kell, hogy legyünk.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A magyarországi verseny vajdasági partnere a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Námesztovszki Zsolt, pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes, MTTK: „Lesz külön vajdasági eredményhirdetés is, mert nagyon komoly számú csapatot sikerült mozgósítanunk, el kell, hogy mondjam, hogy a Project Challenge Cupra több mint 130 csapat jelentkezett, ebből 63 vajdasági.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Öt csapat már rendelkezett a versenyfeladat megvalósításához szükséges eszközökkel, 28 Lego-szetett egy szabadkai cég, míg 30-at  a Magyar Nemzeti Tanács vásárolt meg a versenyzőknek. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Külön öröm számunkra, hogy ekkora az érdeklődés a verseny iránt, hiszen a tavalyi évben 24 csapat jelentkezett és vett részt a megmérettetésen, most pedig, ebben az évben, függetlenül attól, hogy koronavírus-járvány van, hogy a verseny online térben kerül megszervezésre, 63 csapat jelentkezett.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A tavalyi évhez képest megkétszereződött a vajdasági versenyző csapatok száma. Vicsek Annamária, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez azt bizonyítja, hogy érdemes ezzel foglalkozni, hogy a vajdasági magyarságban van akkora tartalék, hogy feltöltsük résztvevőkkel ezeket a versenyeket, van akkora támogatási hátterünk, hiszen a korábbi versenyekhez is szereztünk támogatásokat, amellyel az iskoláknak szetteket biztosítottunk a versenyhez.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Pásztor István, a VMSZ elnöke videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. „A harmadik alkalommal szervezett verseny az újabb és újabb előrehaladásnak és fejlődésnek a bizonyítéka. Mára már 60 résztvevője, 60 csapata van ennek a versenynek. Köszönve a vállalkozók támogatásának a tavalyi évben, illetve a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönve, az idei év folyamán durván megduplázódott azoknak az eszköz-szetteknek a száma, amik lehetővé teszik a csapatok indulását.”

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A résztvevőknek legfeljebb hat oldalas kutatási beszámolót kell írniuk, valamint videófelvételt küldeni az elkészített munkáról. A beküldési határidő november 29.

robot
robotprogramozási verseny
verseny
LEGO
LEGO robotépítés
LEGO robotépítő verseny
MTTK
Edutus Egyetem
YUMOL Kft.
Edu Robotics Cup

Most

16:09, Frissítve: 17:50

Szerb-török együttműködés

Fontos, hogy stabil baráti kapcsolat legyen Szerbia és Törökország között - nyilatkozta Aleksandar Vučić, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnökkel.
15:53

Újabb negatív rekord

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus Szerbiában. Több mint tizennyolcezer új fertőzöttet regisztráltak az országban az elmúlt 24 órában. Ez új negatív rekord a vírus megjelenése óta Szerbiában.
15:51, Frissítve: 17:01

Palics nem csak a helyiek szerint szép

Palics nyerte a legvirágosabb határon túli település díját - amit ma hivatalosan is átadtak az önkormányzat képviselőjének. A Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország nevet viselő versenyt.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.