Ugrás a tartalomra

Kétszer annyi csapat indul a robotprogramozási versenyen, mint tavaly

2020.11.18
19:01
2020.11.18
21:51
Forrás
Pannon RTV
Harminc Lego-szettel támogatja az Edu Robotics Cup vajdasági versenyzőit a Magyar Nemzeti Tanács, huszonnyolccal pedig a YUMOL Kft.

A magyarországi Edutus Egyetem és a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar közös projektje egy robotprogramozási verseny, amelyet ezúttal online formában szerveztek meg. A megmérettetéshez szükséges Legókat és felszereléseket ma adták át a versenyzőknek.

63 csapat jelentkezett az Edu Robotics Cup versenyre Vajdaságból. A tornyosi Tömörkény István Általános Iskola négy tanulója is benevezett. Mészáros Gábor, informatikatanár: „A Lego platformot is gondoltuk, hogy ki fogjuk próbálni, szerencsére a támogatóknak köszönhetően lehetőségünk is nyílt rá. Ötletünk még sajnos nincs, mert derült égből villámcsapás volt, hogy nagyon kreatívak kell, hogy legyünk.”

A magyarországi verseny vajdasági partnere a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar. Námesztovszki Zsolt, pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettes, MTTK: „Lesz külön vajdasági eredményhirdetés is, mert nagyon komoly számú csapatot sikerült mozgósítanunk, el kell, hogy mondjam, hogy a Project Challenge Cupra több mint 130 csapat jelentkezett, ebből 63 vajdasági.”

Öt csapat már rendelkezett a versenyfeladat megvalósításához szükséges eszközökkel, 28 Lego-szetett egy szabadkai cég, míg 30-at  a Magyar Nemzeti Tanács vásárolt meg a versenyzőknek. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Külön öröm számunkra, hogy ekkora az érdeklődés a verseny iránt, hiszen a tavalyi évben 24 csapat jelentkezett és vett részt a megmérettetésen, most pedig, ebben az évben, függetlenül attól, hogy koronavírus-járvány van, hogy a verseny online térben kerül megszervezésre, 63 csapat jelentkezett.”

A tavalyi évhez képest megkétszereződött a vajdasági versenyző csapatok száma. Vicsek Annamária, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Ez azt bizonyítja, hogy érdemes ezzel foglalkozni, hogy a vajdasági magyarságban van akkora tartalék, hogy feltöltsük résztvevőkkel ezeket a versenyeket, van akkora támogatási hátterünk, hiszen a korábbi versenyekhez is szereztünk támogatásokat, amellyel az iskoláknak szetteket biztosítottunk a versenyhez.”

Pásztor István, a VMSZ elnöke videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. „A harmadik alkalommal szervezett verseny az újabb és újabb előrehaladásnak és fejlődésnek a bizonyítéka. Mára már 60 résztvevője, 60 csapata van ennek a versenynek. Köszönve a vállalkozók támogatásának a tavalyi évben, illetve a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönve, az idei év folyamán durván megduplázódott azoknak az eszköz-szetteknek a száma, amik lehetővé teszik a csapatok indulását.”

A résztvevőknek legfeljebb hat oldalas kutatási beszámolót kell írniuk, valamint videófelvételt küldeni az elkészített munkáról. A beküldési határidő november 29.

robot
robotprogramozási verseny
verseny
LEGO
LEGO robotépítés
LEGO robotépítő verseny
MTTK
Edutus Egyetem
YUMOL Kft.
Edu Robotics Cup

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.
16:20, Frissítve: 18:10

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.