Ugrás a tartalomra
Pixabay/fernandozhiminaicela

Kevesebb koronavírusos beteg szorul kórházi kezelésre Szerbiában

2021.01.18
15:24
2021.01.18
15:51
Forrás
covid19.rs, bolnicasubotica.rs
Csökkent a szerbiai kórházakban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma és a Vajdaságban regisztrált koronavírusos esetek száma is.

Csökkent a szerbiai kórházakban ápolt koronavírusos betegek és a lélegeztetőgépre kapcsoltak száma is, a ma 15 órakor közzétett adatok szerint. Ismét 1500 felett van a fertőzöttek száma, de több embert is teszteltek. 24 óra leforgása alatt a 9040 mintavételből 1578 pozitív esetet mutattak ki, azaz a teszteltek 17 százaléka bizonyult fertőzöttnek, ez is jobb arány az előző napitól. Újabb 21 személy halt bele a kór szövődményeibe, ezzel a járvány kezdete óta elhunytak száma 3771-re emelkedett. A halálozási arány továbbra is egy százalék körüli. Országszerte 5214 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ez 90-nel kevesebb a vasárnapi adatokhoz képest. Kritikus állapotban 182-en vannak, őket mesterségesen lélegeztetik, ez 17-tel kevesebb, mint tegnap. 

Mindössze 10 koronavírus-gyanús esetet vizsgáltak meg a Szabadkai Közkórház covid-rendelőjében, közülük senki sem szorul kórházi kezelésre - tájékoztat az intézmény napi jelentésében. Az elmúlt egy napban 4 pácienst küldtek haza otthoni lábadozásra. Jelenleg összesen 69 személyt ápolnak a Szabadkai Közkórházban koronavírusos-fertőzéssel. 5-en vannak az intenzív osztályon, 7-en pedig lélegeztetőgépen. 

 

Koronavírus elleni oltópontként működik a szabadkai Peščara helyi közösség Šabac utcai orvosi rendelője január 19-én, 20-án és 21-én, azaz holnap, szerdán és csütörtökön. Ezeken a napokon nem fogadják az ambulancia pácienseit, áll a Szabadkai Egészségházak közleményében. Szabadka jelenleg 300 adag Pfizer-BioNTech oltóanyaggal rendelkezik, amelyet elsőként az egészségügyi dolgozóknak, az idősotthonok lakóinak, valamint a szociális védelmi intézmények munkásainak adnak be.

FoNet/AP

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legfrissebb adatai szerint az elmúlt egy napban 181 személy koronavírustesztje lett pozitív, ez a szám korábban 291 volt. A legtöbb fertőzöttet Újvidéken regisztrálták, szám szerint 27-et. A tartományban egyébként 13.250 aktív beteget tartanak nyilván. Újvidéken 3315, Nagybecskereken 1100 felett, a többi községben pedig 1000 alatt van a koronavírussal fertőzött személyek száma.

Biztonságosnak tartja a Szerbiában eddig jóváhagyott koronavírus elleni védőoltásokat Srđa Janković. Az immunológus a Szerbiai RTV híradójában azt mondta, hogy a válságstáb holnapi ülésén a jelenlegi járványhelyzet elemzése a cél, és csak ezután döntik el, hogy változtatni kell-e az eddigi intézkedéseken. Szerinte a vírus új altípusa esetében nincs bizonyíték arra, hogy súlyosabb klinikai képet produkálna, viszont gyorsabban terjed.

Az immunológus azt üzente, bármennyire is fontos a védőoltás, az érintkezések elkerülése és a maszkviselés továbbra is a legfontosabb. Mint mondta, minden jóváhagyott oltóanyagot ellenőriztek, és a tesztek megmutatták, hogy ezek hatékonyak. Egyelőre a várandós kismamáknak és azoknak a nőknek, akik gyermekvállalást terveznek, nem javasolt a vakcina felvétele a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekben szenvedőknek pedig konzultálniuk kell kezelőorvosukkal.

Srđa Janković immunológus: „Mindegyik vakcina, amelynek alkalmazása jóvá lett hagyva, biztonságos, mert ezek részletes ellenőrzésen estek át, ami azt jelenti, hogy hatékonyak is, azaz jelentős hatásuk van. A különbségek árnyalatokban mérhetők, de ez majd később derül ki. Azt mondanám, minden olyan oltóanyagot, amely a rendelkezésünkre áll, regisztrálva van, és jóvá lett hagyva, tehát bármelyiket én csak ajánlani tudom. Nem hinném, hogy lennének tudományos alapjai annak, hogy az egyik vagy a másik vakcinát kellene választanunk, így nincs általános ajánlásunk. A szív- és érrendszeri, valamint más krónikus betegségek esetében lehetnek elővigyázatossági tényezők, de ezek semmiképpen sem ellenjavallatok. Ellenjavallatok lehetnek viszont az allergiás reakciók a vakcina valamelyik komponensére, vagy valamilyen akkut állapot, valamint a súlyos allergiákra való hajlam, főleg több allergénre.”

Vajdaság
koronavírus
járvány
Srđa Janković
vakcina
Szerbia

Most

08:20

Koszovó kiutasított két orosz diplomatát

Két orosz diplomatát utasított ki pénteken a koszovói elnök, mert állítólag veszélyeztették az ország nemzetbiztonságát és destabilizálni akarták a régiót - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.