Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Kevesebb a migráns Magyarkanizsán

2019.11.28
14:21
2019.11.28
19:06
Forrás
Pannon RTV
Normalizálódni látszik a migránshelyzet Magyarkanizsán és a község falvaiban, Martonoson és Horgoson is. A megszokott táborhelyek egyelőre üresek, új irányt vehettek a bevándorlók.

Az illetékesek ezzel kapcsolatban elmondták, Magyarkanizsa községben még azért lehet látni őket, de az új irányvonal látszólag Szabadka és Zombor felé körvonalazódik.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az erdős részt és a helyi vasútállomás épületét is egyelőre elhagyták, valamint a központi buszállomáson sem voltak várakozó migránsok Magyarkanizsán. Ennek ellenére a biztonsági ember figyelte az érkező iskolás diákokat. Forgatásunkkor a nagypark is üres és rendezett volt. Hézső István is ott sétált éppen. Az elmúlt napokban azt tapasztalja kevesebb a migráns, mint korábban. Hézső István elmondta: „Voltak itt a múlt héten, aludtak is itt a Népkertben, a Vigadónál, de a rádión keresztül és a tévén keresztül is hallottuk, hogy fel lettek számolva. Fel lettek hívva, hogy Kikindára menjenek, ott van ahol el tudják őket szállásolni, de ahogy én hallottam nem mentek arra, hanem Magyarország felé és mindnek az volt a kívánsága, hogy csak nyugatra, Németország, stb.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Lackó Róbert, a magyarkanizsai válságstáb vezetője elmondta, jelenleg 100-150 migráns lehet összesen Magyarkanizsán, Horgoson és Martonoson. Hozzáfűzte: „Ennek az oka hiszem azt, hogy a magyar oldal megerősítette a folyami őrjáratot. Horgoson pedig a szokásos, tehát a Bácska-birtokon még az a megszokott létszám jelentkezik jelen pillanatban. Tudomásom szerint viszont Zomborban és Szabadkán megszaporodott a létszám, hiszem azt, hogy ezért vagyunk mi most ilyen kisebb létszámmal jelen.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Martonoson az illetékesek szerint kiürültek a Tisza-mentén lévő ideiglenes táborok, éjszaka egy 6-7 fős csoport vonult át csupán a falun. Horváth Gergely, a helyi közösség tanácselnöke kiemelte: „Most az a helyzet, hogy három napja abszolút, de az este láttam egy hat tagú, hét tagú csapatot, jött egy busszal, de reggel azok mindig megjelentek itt. Mivel itt Martonos területén a magyar fél úgy lezárta a határt, hogy nem lehet átmenni, ma reggel nem láttam a falu központjában, a buszon, tehát szerintem gyalogosan elmentek Horgos felé. Most per pillanat migránst itt Martonoson, tudtommal, kijelenthetem, ma még nem láttunk.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Az illetékesek hozzátették, korai lenne még örülni, hiszen akár egy óra alatt változhat a helyzet a község bármely településén, de próbálnak megfelelő biztonságot nyújtani a helyi lakosoknak.

migránshelyzet
Magyarkanizsa
Martonos
Horgos
útvonal
Zombor
bevándorlók
Lackó Róbert
Horváth Gergely
válságstáb

Most

Népszerű