Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Kevesebbet vásárolunk a magasabb árak miatt

2021.10.20
14:37
2021.10.20
16:41
Forrás
Pannon RTV
Szeptember óta folyamatos élelmiszer-drágulás tapasztalható Szerbiában.

A hús, a zöldségek és a tojás ára 15-35 százalékkal lett magasabb, az étolaj pedig 50 százalékkal drágább. Egyes közgazdászok szerint ez a tendencia eltarthat jövő nyárig is.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Az alap élelmiszerek árának növekedése a piacokon is észrevehető. Ez kihat a fogyasztók vásárlási kedvére is, az emberek jobban beosztják, hogy mit és mennyit vesznek.

Radojka Đurić, Újvidék: „Vigyázok, nem vásárolok túl sokat. Időről időre a hét folyamán egy-két alkalommal vásárolok, hogy legyen pár napra. Nem vásárolok egyszerre túl sokat. Így mégis spórolok valamennyit.”

Svetomir Jović, Újvidék: „Szinte bármikor, amikor nekünk nyugdíjasoknak valami felmegy, az érezhető a piacokon és boltokban is, felmennek az árak.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A zöldségek ára körülbelül 35 százalékkal emelkedett. A szakértők ezt az üzemanyag és a termények drágulásával magyarázzák, illetve összekötik a koronavírus-járvánnyal, amely leginkább az áru szabad áramlását korlátozta.

Dragica Petković, elárusító, Temerin: „Igen, nőttek kicsit az árak. Például az uborkák, amelyeket most kéne savanyítani, 200-tól 250 dinárba kerülnek, tavaly pedig 100-150 volt az áruk, tehát dupla annyi most. A karfiolnak maradt az ára, 80 és 100 dinár között, és az most nagyon szép. Ez normális ár a savanyításhoz. A paprika szezonjának vége, az ára pedig 120 ás 200 dinár között van. Minden a minőségtől és a kínálattól függ.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A hús és a hústermékek ára is megnőtt az utóbbi két hónapban, és ez vonatkozik úgy a sertés, mint a csirkehúsra. Az állattenyésztők és a hentesek szerint is ez elsősorban a takarmány árának növekedésével magyarázható.

Jelena Blagojević, elárusító, Boldogasszonyfalva:
„- Az egész csirkék 300 dinárba kerülnek. Eltérő ára van a mellehúsának és a combnak. Az egész csirke általában 300 dinár.
- Hogy vette észre, ez hogyan hatott ki a vásárlásra, vannak-e vevők?
- Vannak, de ez már nem olyan, mint valamikor volt. Valamikor sokkal jobban ment, és több ember volt a piacon. Most ez sokkal kevesebb, de megy valahogy.”

Az élelmiszer árának növekedése negatív hatással van az életszínvonalra. A közgazdászok rámutatnak, hogy az élelmiszeripari cikkek egy szerbiai háztartás költségvetésének 35-40 százalékát teszik ki, míg a nyugati országokban ez az arány 5-10 százalék. Emellett Szerbián belül is nagy eltérések mutatkozhatnak az átlagfizetés és az árak viszonyában.

Újvidék
piac
élelmiszer
ár
drágulás

Most

Népszerű