Ugrás a tartalomra
Facebook/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Kevesen vannak, és még mérgezik is őket

2022.04.22
13:57
2022.04.22
16:34
Forrás
Pannon RTV
A szer, ami bejut a védett madarak szervezetébe, illegálisan került be az országba.

Petrőc határában 14 védett ragadozómadár tetemére bukkantak. Rétisas, barna rétihéják, egerészölyv és hamvas rétihéja is a mérgezés áldozatául esett. Tíz nappal ezelőtt Nagykikindánál történt hasonló eset. Akkor tizenkilenc vadállat pusztult el, egyebek mellett egy parlagi sas is, amiből már alig fészkel Szerbiában.

Április 11-én a tartományi és köztársasági felügyelőség a rendőrséggel, a Tartományi Természetvédelmi Intézet ornitológusaival, a BirdLife magyarországi szervezet képviselőivel és a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület aktivistáival tizenkilenc állat tetemére bukkantak a Nagykikindához tartozó területen. Csali-tetemeket is találtak a terepen, amelyek a Szerbiában betiltott Furadan nevű növényvédő szerrel voltak bekenve. Akkor a mérgezésnek nem csak egy parlagi sas esett áldozatául, hanem további hat barna rétihéja, hét vetési varjú, egy csóka, két róka, egy sakál, valamint egy menyét. A Furadan nagyon erős méreg, az emberekre is veszélyes. Aleksa Vukićević, tag, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület: „Remélem, hogy megfelelő nyomás alakul ki, és az állami intézmények megértik, mennyire fontos ez minden ember számára, és ez nem csak a madárvédők számára fontos kérdés. Ez szó szerint egy csata mindannyiunk védelméért. A földjeinkért, a vizeinkért vívott csata, hogy ne engedjük meg egyeseknek, hogy mérgezzék a földjeinket, vizeinket és levegőnket, mert a nap végén mindannyian csak ebből élünk.”

FoNet

Az elmúlt években parlagi sasból mindössze egyetlen pár fészkelt Szerbiában. A költőpárt Bánátban többek között a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület tagjai is 24 órában őrizték, hogy megóvják a madarakat az esetleges zavarástól. Jelenleg a szakemberek szerint 5 pár fészkel Bánátban. Ezért is volt nagyon megrázó az ornitológusok számára is a parlagi sas pusztulása. Milan Ružić, ügyvezető igazgató, Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület: „Hihetetlen, hogy már tíz éve arról beszélünk, hogy valaki illegálisan használja a Furadant, hogy megöli az összes létező vadállatot, amelyekre szükségünk van, és amelyek nélkül nem tudunk élni, és hogy nekünk nincs meg a személy neve és vezetékneve, legalább egy emberé, aki ezt a gaztettet elköveti. Sjenicai, tutini és novi pazari embereink arról számolnak be, hogy óriási mennyiségű növényvédő szert Törökországból csempésznek be. Mi még izraeli címkékkel ellátott mennyiségekre is bukkantunk Szerbiában, és azonnal a növényvédelmi igazgatósághoz fordultunk, akik azt mondták, hogy hivatalosan ilyen szert soha nem importáltak Szerbiába.”

Szerbiai RTV

Az utóbbi húsz évben Szerbiában több mint 2400 védett madarat pusztítottak el, ezek közül mintegy 100 rétisas esett a mérgezés áldozatául.

madár
Madármérgezés
mérgezés
vadállat
furadán
parlagi sas

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:25

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Népszerű

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.