Ugrás a tartalomra
FoNet/Ljiljana Stojanović

Kezd visszahúzódni a víz Szerbia déli részén

2021.01.13
07:26
2021.01.13
17:48
Forrás
Szerbiai RTV
Az elárasztott térségben a helyzet normalizálódik, de sok falusi háztartás még mindig áram nélkül van, többnyire Medveđa községben.
FoNet/Ljiljana Stojanović

Normalizálódni látszik a helyzet a dél-szerbiai községekben, ahol a megáradt folyók a napokban több települést is elöntöttek. Az illetékesek szerint a vízszint már csökkenőben van. A legrosszabb helyzet Doljevac, Bela Palanka, Bujanovac és Bojnik környékén alakult ki. A térségben élők egy százalékánál még mindig nem tudták visszaállítani az áramellátást.

Ljerka Nikić, az árvízvédelmi szektor vezetője, Vranje: „A probléma több éves, a nem elégséges befektetések eredménye, leginkább a 2020-as évben, amikor a Covid-19 miatt még kevesebbet lehetett megvalósítani a tervekből. A másik dolog az emberek nyughatatlansága, a lakosság szemetelése a vizekbe, annak minden fajtája.”

FoNet/Ljiljana Stojanović

Több helyi önkormányzatban továbbra is rendkívüli állapot van, 85 lakost evakuáltak otthonukból. A Dél-Morava kilépett medréből, emiatt a Kruševac-Niš út egy szakaszát lezárták. A Nišava folyó szintje ugyanakkor több mint egy méterrel esett vissza Bela Palanka közelében, ahol Dolac és Crvena Reka falvakban volt a legkritikusabb a helyzet. A Vlasina vízszintje is csökkent, de Vlasotince településen az ivóvízellátást még nem sikerült megoldani, mert a folyó aláásta a gátat, megrongálta a csővezetéket, emiatt zavaros a csapvíz. Az Ibar tegnap este több házat is elárasztott Kosovska Mitrovicaban, a folyó közelében élő családokat kimenekítették. A város egy részében elővigyázatosságból kikapcsolták az áramot.

elárasztott
víz
árvíz
visszahúzodik

Most

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!