Ugrás a tartalomra

Kezdődik az iskola, vastag pénztárcára van szükség

2017-08-30
07:43
2017-10-04
12:28
A szükséges tanszerek ára megközelíti a teljes tankönyvcsomag árát, ami összesen 8-9 ezer dinár további kiadást jelent.

Iskolába indul a gyerek, meg kell vásárolni a szükséges tanfelszerelést. Az árak minőségtől függően változóak, de ha mindenből a legolcsóbbat vesszük meg, akkor sem elhanyagolható összegről van szó, és akkor még nem is számoltunk a ruházati cikkek és a lábbeli árával, amelyet az iskolás gyermekeknek biztosítani kell.

Visontai Teodor most indul első osztályba. Örömmel nézegeti a füzetborítókat és az öntapadós matricákat, amelyeket nagy gonddal válogattak össze anyukájával. A temerini családban egy egyetemista és egy első osztályos diák iskoláztatási költségeit kell biztosítania a szülőknek. Visontai Andrea, szülő: „Ott, ahol egy gyermek van, ott talán még könnyebb, de ahol több, ott már persze, hogy a füzetek és még nagyon sok apróság, nemcsak a tankönyvek, a ruházat, a tornacipők, stb. és útközben még nagyon sok minden fog hozzá jönni. Én nem is számoltam utána, hogy ez mennyibe kerül, de sokba.”

Mi viszont utánaszámoltunk. A tankönyvcsomagon kívül, amely szintén jelentős tétel az iskoláztatás költségeit tekintve, de igazán változó, attól függően, hogy hány használt könyvet tudnak beszerezni kedvező áron vagy akár ingyen, további költségek várnak a szülőkre. Az egyik temerini papírkereskedésben a kis formátumú füzet 20 dinár, a nagy formátumú 40, a keményfedeles ára pedig 90 és 150 dinár között mozog. A grafit ceruzák ára minőség szerint változó, a legolcsóbb 20, a legdrágább 90 dinárba kerül. Nagy árkülönbségek vannak a tolltartók között is, 890-től egészen 2100 dináros árig válogathatnak a vásárlók. A minőség is fontos, de általában az ár a döntő, legyen minél olcsóbb – állítja a bolti elárusító. Szűcs Béla, kereskedő: „Valaki az árat nézi, minél olcsóbb, annál jobb, mostanában, de valaki a minőséget is nézi, és nem sajnálja azt a pénzt, hogyha tudják, látják, hogy többlapos, vagy erősebb a borító, akkor azt megveszik általában.”

A füzetborító nem számít nagy tételnek, mérettől függően 10-től 25 dináros áron megvásárolható. A legnagyobb tétel a tanszerek között az iskolatáska, melyet nem kell ugyan minden évben megvásárolni, de az elsősöknek mindenképpen szükségük van jó minőségű táskára. Az anatómiai betétes táskák 3200 dinártól indulnak, de van 6700 dináros táska is. A többi felszerelés, a színes ceruza 350 dinárba kerül, de 200 dinárért is megvásárolható a színesceruza-készlet. A filctollak ára 180-tól 350 dinárig terjed, a zsírkréta ára 80-150 dinár. A tempera 230-590 dinár közötti árban található, a vízi színes ára pedig 90 és170 dinár között mozog. Egy vonalzókomplett 120 dinár.

Ha mindezt összeadjuk, a szükséges tanszerek ára megközelíti a teljes tankönyvcsomag árát, ami tehát összesen 8-9 ezer dinár további kiadást jelent. A tornafelszerelés, ruházati cikkek és lábbeli ebbe a számításba nem került bele, de a szülőknek bizony ezzel is számolniuk kell.

iskola
költségek
tanszerek

Most

Népszerű