Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Ki mit tud a közlekedésről?

2023.02.09
11:48
2023.02.09
16:32
Forrás
Pannon RTV
A közlekedési teszteket az iskolai előkészítős gyerekek és az általános iskola alsó osztályos tanulói oldották meg Magyarkanizsán.

Hogyan működik a villanyrendőr, hogyan kell átkelni a gyalogátkelőhelyen, miért fontos bekötni magunkat az autóban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kellett választ adniuk a magyarkanizsai kisiskolásoknak a Köztársasági Közlekedésbiztonsági Ügynökség által meghirdetett projektben.

Több mint 550 első és második osztályos tanuló töltötte ki közlekedésismereti tesztet Magyarkanizsán. Alapvető, korukhoz megfelelő kérdésekből állt a felmérő.

Simonyi Emese, tanuló, Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, Magyarkanizsa: „- A  tanító néni felolvasta, elmagyarázta, és megoldottuk könnyen.
- Te, ha közlekedsz, mire szoktál figyelni?
- Hogy először balra nézünk, aztán jobbra és megint balra és aztán lehet csak elindulni.”

A tesztek kitöltésével a közlekedés biztonságának növelését szeretné elérni a Köztársasági Közlekedésbiztonsági Ügynökség. Kabalájuk a Paživko nevet viseli, akinek segítségével a helyes közlekedést mutatják be a gyerekeknek. Első lépésben az oktatási intézményekben tartották meg a versenyt, ezután községi, körzeti és országos versenyre is sor kerül.

Bajtai Balázs, koordinátor, Magyarkanizsa Község Közlekedésbiztonsági Bizottsága: „Ezek tényleg nagyon egyszerű tesztek, amikkel már nagy oviban és itt az elsőben, másodikban is találkoztunk. Az, hogy hogyan haladunk át az úton: a zebrán megyünk át, nem az úttesten megyünk át, ha van zebra. Mikor mehetünk át a szemafornál? Ha piros, vagy ha zöld? A járművek ismerete, kinek kell bekötni magát és miért az autóban.”

Magyarkanizsa község számára fontos a fiatalok időben való felkészítése a közlekedésre, ezért minden évben megszervezik a gyerekülések kiosztását, amely biztonságukat szolgálja. Az elsősök számára a megfelelő közlekedésről tartanak órát, és most csatlakozott a Mit tudsz a közlekedésről? versenyhez a mai felmérés is.

közlekedés
teszt
Magyarkanizsa
Bajtai Balázs

Most

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.