Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ki mondja meg, ki vagy? - online kerekasztal a VM4K-ban

2020.09.05
14:44
2020.09.05
18:37
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott Az első 100 év című, a trianoni centenárium jegyében zajló kerekasztal-beszélgetés Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.

 A kétnapos előadás-sorozat alkalmával az előadók videokonferencia keretében mutatták be tanulmányaikat.

Kovács Teréz szociológus professzor emeritus A vajdasági magyarok nemzeti identitásának változásáról Trianontól napjainkig címmel tartott előadást. Kiemelte, azok közé tartozik, akik úgy tekintenek erre a kérdésre, hogy a külhoni magyaroknak, ezen belül a vajdasági magyaroknak is egy identitásuk van, nincs kettős identitásuk.

„Az is fontos, hogy az államnemzetnek milyen a politikája. Ez pedig az utóbbi időben szintén pozitív irányba fordult. Ennek pedig az az oka, hogy a szerb politikai elitnek megváltozott az identitáspolitikája. Orosz pártiból, nyugat-európai párti lett, rájöttek, hogy a legrövidebb út Nyugat-Európába, Budapesten keresztül vezet.” 

A szombati konferencián Vékás János, újságíró, a Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézetének volt munkatársa, Ki mondja meg ki vagy? Az önkép és önérvényesítés koncentrikus köre címmel tartott előadást. Kiemelte, értelmezése szerint az identitás a társadalom alapvető szervező ereje.

„Mit várhatunk a második 100 évtől? Azt várom, hogy az egyén 19. századi felszabadulása után a 21. században az identitás egyre növekvő hatalma meghozza a tudatos lények szabad társulását, a szabad közösségek világát.”

Vékás János hozzátette, hogy többek között fontosnak tartja és szerinte nélkülözhetetlenül szükséges a jó államközi viszony, mert enélkül lehetetlen a kisebbségi közösségek egészséges fejlődése.

VM4K
Szabadka
Az első száz év
videokonferencia
trianoni
centenárium

Most

07:31

Gyerekek a kálvárián

Jézus szenvedéseire és kereszthalálára emlékeztek délután Szabadkán. A keresztúti ájtatosságon ezúttal gyerekek mentek végig a tizennégy stáción.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.