Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Kiállították a hajdújárási Lurkóház védenceinek alkotásait

2022.06.06
17:47
2022.06.06
19:44
Forrás
Pannon RTV
Gyöngyből fűzött nyakláncokat, karkötőket, nemezből gyúrt állatokat és tésztából sütött kalácsokat készítettek az elmúlt fél évben a hajdújárási Lurkóház védencei. A 25 gyerek alkotását tekinthették meg az érdeklődők ma délután.

A Szakkör foglalkozásain mindegyik gyerek kiélhette kreativitását és megtalálhatta azt, ami igazán érdekli őt. A projekt a magyar kormány támogatásával valósult meg.

Pannon RTV/Huszár Dániel

A hajdújárási Lurkóház védencei nagy örömmel mutatták az elmúlt fél évben készített munkájukat. A legnépszerűbb foglalkozás a kalácssütés volt.

Juhász Márk: „A mézeskalács-készítés volt a kedvencem, abban vettem a legjobban részt. Eléggé finomakat is csináltunk, csak nem kaptuk el mindent, mert kellettek a kiállításhoz. Azonkívül volt még a nemezelés, az sem volt rossz.”

Kopilović Krisztián: „- Gyöngyöket fűztünk, mézeskalácsot csináltunk.
- Mi tetszett a legjobban?
- A gyöngyfűzés.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Harmath Károly ferences atya, a Poverello Alapítvány igazgatója szerint az ilyen foglalkozások fényt deríthetnek arra, hogy milyen képességük van a gyerekeknek. Szükség van az ügyes fiatalokra - tette hozzá.

„Fel kell fedezni, hogy mi az, ami a gyermeket érdekli, hogy miben lesz ő boldog, mit fog szeretettel készíteni. Sok szülő abban téved, hogy rátukmál a gyerekre valamit, amivel aztán egész életét rabbá teszi. Ilyesfajta kézügyesség gyakorlás, meg a különböző technikákkal való megismerkedés segíthet abban, hogy továbbgondolkodjon a gyermek is.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A nemezelés technikáit Erdélyi Olíviától, a gyöngyfűzést és a mézeskalácssütést Huzsvár Csík Ildikótól, Gulyás Oldal Emesétől és Ibolyától tanulhatták meg.

Kádár Erzsébet, vezető, Lurkóház, Hajdújárás: „Nagyon érdekes volt. Először nagy volt a lelkesedés, utána mindenki leszűrte, hogy neki mi az, ami megfelel. A mézeskalács, az mindenkinek megfelelt. Lehetett nyers tésztát kóstolni, sültet, az illat ugye betöltötte az egész házat, ezt mindenki nagyon élvezte.”

A Szakkör elnevezésű program 2021-ben indult el. Az elmúlt évben kilenc településen 35 szakkörben folyt a munka. Idén jóval nagyobb az érdeklődés, 30 délvidéki településen összesen 92 műhelyfoglalkozást indítanának.

Sarnyai Károly, munkatárs, Felnőttképzők Regionális Hálózata, Magyarkanizsa: „Itt, Hajdújáráson a Lurkóház volt a legtömegesebb. Ha az egyik gyerek csinálja, akkor a másik is kívánja. Itt valóban nagyon sok fiatal gyermek, ahogy mögöttünk is látható, a kiállításon látszik, nagyon ügyesen formálta a kis termékeket. Ezek a különböző kézműves dolgok, amiket ők megcsináltak, videó segítségével, oktató videó segítségével állíthatók elő.”

Sarnyai Károly hozzátette, a Szakkör csak egy kísérleti projekt volt, amelyben Vajdaság nagyszerűen helytállt.

hajdújárási lurkóház
kiállítás
szakkör

Most

15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.