Ugrás a tartalomra
Tóth Szalai Erika
Pannon RTV

Kifogásolható a vízlecsapolási illeték adóssága

2018-12-12
15:11
2018-12-13
10:29
Forrás
Pannon RTV
A Közügyekben Tóth Szalai Erika, szabadkai ombudsman-helyettes kiemelte: csak azt az összeget fizessék be, ami az idei évre vonatkozik, azaz a felső csekket, amennyiben nincs illeték hátralékuk.

Mint ismeretes, a Vajdaság Vizei Közvállalat az idei, áprilistól decemberig terjedő, háromnegyed éves időszakra vonatkozó végzések mellett több olyan értesítést is kipostázott, ami a korábbi periódusra vonatkozóan az állítólagos hátralékokat tartalmazza. Az érintett gazdák leginkább azt nehezményezik, hogy a kiküldött számlákon, illetve értesítéseken semmiféle magyarázat nem szerepel, a szerintük indokolatlanul magas vízlecsapolási illeték összegére vonatkozóan.

A lecsapolási illetéket ki kell fizetni a kézbesítéstől számított 15 napon belül, ezt követően kamatot számolnak fel. A Vajdaság Vizei Közvállalat szerint az esetleges tartozások arra az időszakra vonatkoznak, amikor még az adóhivatal végezte a vízlecsapolási illeték megfizettetését, vagyis a 2016 előtti évekre. Takács József palicsi gazda több mint 40 ezer, felesége, Júlia pedig mintegy 20 ezer dináros tartozásról szóló végzést kapott. Ezért felkeresték Szabadka Város Polgári Jogvédő Irodáját, ahol éltek a reklamációs jogukkal. Takács József a Pannon RTV-nek elmondta: „A többi részét, amire fel volt tüntetve, hogy mire kérik a pénzt, azt befizettük, az alsó részére a papírnak, ami fel volt tüntetve, az meg nem lett befizetve, azért mert nem lett feltüntetve, hogy ők mire kérik. Akkora összeget kérnek a néptől, de nem csak én vagyok az egyedüli, mi az ombudsmannál pár százan vártuk a sorunkat, hogy bekerüljünk és ott már ki volt nyomtatva a papír, ott csak alá kellett írnom és ajánlva elküldeni Újvidékre ezt a bizonyos dokumentumot.”

Rihter Ferenc azonban egyelőre egy parát sem fizetett. Állami földeket is bérel, több mint 300 hektáron gazdálkodik. Rihter Ferenc elmondta: „Megkaptuk a lecsapolási díjat, a saját földünkre 34 ezer dinár, nem is tudom pontosan, csak a problémák ott kezdődnek, hogy abszolút ilyen lemaradást is hozzácsatoltak, amire kaptunk plusz 106 ezer dinárt, ezt pedig nem tudjuk, hogy mire szól.”

A Közügyek című hírháttérműsorunk felvételén Tóth Szalai Erika, szabadkai ombudsman-helyettes kiemelte: csak azt az összeget fizessék be, ami az idei évre vonatkozik, azaz a felső csekket. Hozzátette: „Ha a polgár rendszeresen fizette és úgy látja, hogy nincs adóssága, akkor azt javasoljuk, hogy a második befizetőlapon tartalmazó összeget ne fizesse be, azonban okvetlenül éljen a kifogás jogával. És ezután indul be az a valódi jogi procedúra, amivel a polgárnak láthatóvá kell tenni, mivel tartozik, mért tartozik, és utána tudunk ebből nyilatkozni és esetleg bizonyítékot nyújtatni vagy elvitatni ezt a követelést.”

Ha nem vitatjuk el, az azt jelenti, hogy elfogadjuk a tartozást. Az eljárás illetékmentes, ha az ombudsmani irodán keresztül folytatják le az ügyet - tette hozzá Tóth Szalai Erika. Akik viszont már befizették az állítólagos tartozást is, azok szintén forduljanak az ombudsmani hivatalhoz jogorvoslatért. Kiemelte, a nem Szabadka Város területén élők is fordulhatnak az észak-bácskai város polgári jogvédőjéhez segítségért.

Tóth Szalai Erika
vízlecsapolás

Most

18:50

Határinfó

Áramkimaradás miatt ideiglenesen szünetel a határforgalom-ellenőrzés kedden a Röszke Közúti Határátkelőhelyen.

Népszerű