Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Kigyulladt egy családi ház Majdányon

2021-01-11
14:25
2021-01-11
19:39
Forrás
Pannon RTV
Vasárnap a kora délutáni órákban kigyulladt egy családi ház Majdányon, ahol nem hivatalos információk szerint illegális bevándorlók tartózkodtak.
Pannon RTV/Raffai Csaba

A helyiek szerint a szerb hatóságok hiába szállítják el a migránsokat, azok folyamatosan visszatérnek a településre és környékére. A hó és a hideg idő elől az üresen álló házak padlásain húzódnak meg a hívatlan vendégek.

A rendőrséget és a tűzoltókat a szemben lakó szomszéd, Domonkos Szilvia értesítette. Elmondása szerint ebéd után lepihent, majd durrogásra lett figyelmes. Ekkor látta, hogy füstöl a tető, és azonnal a telefonjáért kapott. A törökkanizsai tűzoltók 20 perc alatt a helyszínre értek, és megfékezték a lángok átterjedését a szomszédos házakra.

Domonkos Szilvia: „Ez a Majdány-Rábé, lehet nevén nevezni a dolgokat, egy háborús övezet most már, és ez azért történt, kapcsolatban vagyunk, és a legtöbb információt a migránsoktól lehet összeszedni, nem itt az utca emberétől, a migránst megkérdezi, az elmondja. Mára már azt is tudom, hogy marokkóiak voltak bent, s több mint valószínű, hogy az előző éjszaka tüzet gyújtottak a padláson, mert most a rendőrség elől az üres házak padlására bújnak el.”

Majdány központjában, a Tito Marsall utca 6. alatti családi házhoz riasztották vasárnap délben a szomszédok a tűzoltókat. Ekkorra már a ház tetőszerkezete lángokban állt. A feltételezések szerint szombat éjszaka tüzet raktak a ház padlásán a migránsok, akik vasárnap hajnalban a magyar határ irányába távoztak, és a hátrahagyott parázs okozhatta a tüzet a családi házban, a tűzoltók feltételezése szerint is, nem hivatalos információk alapján.

Szabó Piroska, a leégett ház tulajdonosa jelenleg Szabadkán él. Fia, Kornél, megmutatta stábunknak a leégett ház belsejét. A tetőszerkezet beomlott, az épület lakhatatlanná vált. Jól látszik, hogy migránsok tartózkodtak benn. Az épen maradt falon arab nyelvű felirat, a padlón és a bejárat előtt emberi ürülék.

Szabó Piroska: „Harminc év biztos, hogy benne van, a férjemmel együtt építettük a házat, csináltuk, javítottuk, itt éltünk. Itt neveltünk föl három gyereket, úgyhogy ez borzasztó, szörnyű. Szörnyű valami, nem lehet elmondani.”

Az idős asszony hozzátetette, soha többé nem merne Majdányra visszaköltözni. A helyiek pedig attól tartanak, hogy bármikor előfordulhat egy hasonló tűzeset, ami egy erősebb szélben akár másik, üresen álló házra is átterjedhet. Több épület kapuján arab nyelvű kiírás van: Itt emberek laknak, ne gyere be, mert hívjuk a rendőrséget!

A szerb-magyar-román hármashatár mentén fekvő észak-bánáti Rábén már csak 80-an, a szomszédos Majdányon pedig alig 120-an élnek. Becslések szerint a két település elhagyott házaiban több száz migráns húzódik meg, akik az éj leple alatt próbálnak átjutni az Európai Unió területére.

Majdány
migráns
ház
leégett
illegális
bevándorló

Most

17:11, Frissítve: 17:19

Megdőlt a téli hőmérsékleti szezonrekord Magyarországon

Megdőlt a téli szezonrekord szombaton; a Heves megyei Verpeléten mínusz 14,3 Celsius-fokig hűlt a levegő - közölte a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Veszélyjelzésük szerint vasárnap néhol még ennél is hidegebb lehet.

Népszerű