Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gajó Gábor

Kihasználják a magyar felsőoktatási lehetőségeket a vajdasági fiatalok

2019-09-14
08:34
2019-09-14
17:12
Forrás
Pannon RTV
39 gólyát üdvözöltek péntek este a magyarországi Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjának tanévnyitóján.

Az intézményben kertészmérnök és mezőgazdasági mérnök szakon tanulhatnak tovább a hallgatók.

Megtelt a Zentai Magyar Kamaraszínház gólyákkal, hallgatókkal, tanárokkal és vendégekkel a tanévnyitó alkalmából. Az idén sok az elsős a Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjában. Sokakat vonz az egyetemi diploma. Így van ezzel Gulyás Réka is, aki agrármérnöki tanulmányait kezdi meg Zentán. „Alapvetően az, hogy diplomát tudok szerezni, az fontos, és az elhelyezkedésben nagy szerepet fog játszani a későbbiekben. Számomra fontos az is, hogy itt, nálunk, a Vajdaságban tanulhatok tovább, hogy ilyen komoly egyetem kihelyezett szakaira lehet jelentkezni. Ez nagy előny, és azt gondolom, hogy ezzel élni kell, és a lehetőséget ki kell használniuk a fiataloknak.”

A Szent István Egyetem nagyon büszke a határon túli kihelyezett tagozatok munkájára, amelyek Révkomáromban, Beregszászon, Csíkszeredában és Zentán valósulnak meg. Így a négy pilléren működő hallgatói hálózat tagjai rengeteg egyetemi programban vehetnek részt. „A vajdasági hallgatók igazán megélik a felsőoktatási életet. Itt izgalmas és aktív hallgatói élet van, nemcsak tudományos, szakmai téren, hanem egyéb közösségformáló programok keretében is. Ez egyrészt a hallgatóknak köszönhető, másrészt az itteni oktatásszervező kollégáknak, akik tyúkanyóként, családias környezetben fogadják a vajdasági hallgatókat” - méltatta a vajdasági tagozat munkáját Balog Eszter, a budapesti SZIE Kárpát-medencei Agrár és Vidékfejlesztési Innovációs Központ vezetője.

Zentán idén indul mesterképzés is. A vidékfejlesztési-agrármérnök képzésre még nem zárult le a jelentkezés. Erre szeptember végéig van lehetőség beiratkozni - mondta Lengyel László. A SZIE Zentai Konzultációs Központ vezetője kiemelte a gyakorlati oktatás fontosságát is: „Az alapképzésben és a mesterképzésben, vagy akár más szakképzésekben résztvevő hallgatókat is nagyon gyakran helyezünk ki cégekhez, vagy kötünk össze olyan projektekkel, ahol gyakorlati kapcsolatrendszert, ismeretséget kaphatnak.”

A képzéseket a magyar állam támogatja. A Szent István Egyetem Zentai Konzultációs Központjához az anyaintézmény biztosítja a képzési struktúrát, fenntartója pedig a Magyar Kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Zenta
Szent István Egyetem
konzultációs központ
kertészmérnök
mezőgazdasági mérnök
tanévnyitó

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Január 18-a Piroska napja

Időjárás szempontjából a mai napnak különleges jelentése van, ugyanis, ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy - tartja a mondás.