Ugrás a tartalomra
épület kívülről
Pannon RTV/Juhász Géza

Kilencven millió dinárt fordít a tartomány a kamenicai kardiológia felújítására

2019-08-08
13:37
2019-08-08
17:46
Forrás
Pannon RTV
A rekonstrukció befejeztével az intézetben több pácienst tudnak majd ellátni egyszerre, illetve jobb feltételeket tudnak majd biztosítani a betegek számára.

A folyamatban lévő munkálatokat ma Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár tekintette meg.

Mirovic orvosokkal

A statisztikai adatok szerint évente több, mint 50 000 ember halálát okozzák Szerbiában a szív- és érrendszeri megbetegedések. Az országban jelenleg a polgárok több, mint fele küzd ilyen jellegű megbetegedéssel. A felújítást Aleksandar Redžek, a kamenicai Kardiológiai Intézet igazgatója ismertette: „Ezzel a beruházással több, mint 100 páciens számára tudunk biztosítani jobb feltételeket a vajdasági kardiológiai intézetnél, mivel a teljes osztály felújítását, illetve egy új laboratórium és egy új félig intenzív osztály létesítését is. Eddig 10 páciensnek volt hely, az új félig intenzív osztállyal azonban már 15 helyünk lesz a legsúlyosabb betegek ellátására.”

tervrajz

A kamenicai kardiológiai intézetnél az elmúlt három évben több, mint 20 új orvost és mintegy 100 új ápolót alkalmaztak – mondta el Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár: „A következő egy évben az intézet tényleg a legreprezentatívabb ilyen jellegű épületté válik az országban. Mit hoz ez nekünk? Óriási hasznot hoz a pácienseink számára, megfelelő és pontos kezelést, világszintű feltételeket.”

Az intézetnél évtizedek óta nem végeztek ilyen nagyszabású felújításokat – hangsúlyozta Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke: „2016 óta a kardiológiai intézetnél jelentős eszközöket fordítottunk az egészségügyi felszerelések beszerzésére is. Ha a mostani munkálatokat beleszámoljuk elmondható, hogy több, mint 450 millió dinárt fektettünk bele az intézet felújításába. Így van ez egyéb klinikák és intézetek esetében is.”

Mirovic orvosokkal

A szív- és érrendszeri megbetegedések fő kockázati tényezői egyebek között a dohányzás, a mozgásszegény életmód, illetve a nem megfelelő táplálkozás. A szakemberek szerint hatékony megelőzéssel a betegségek 50 százalékát lehetne megakadályozni.

Kamenica
Kardiológiai Intézet
tartományi kormány
Igor Mirović

Most

16:10, Frissítve: 16:48

Dinnyét vegyenek!

A közkedvelt nyári gyümölcs kilóját a szabadkai tejpiacon már 15 dinárért is meg lehetett vásárolni a hétvégén. Vasárnap rengeteg friss terméket kínáltak az árusok, de vásárolókból sem volt hiány.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.