Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Kiosztották az MNT szerb nyelvű felzárkóztató képzésének okleveleit

2020.07.24
12:15
2020.07.24
17:13
Forrás
Pannon RTV
15 tanuló, 3 héten keresztül, heti 5 napon át helyzetgyakorlatokon és csapatépítő játékokon keresztül sajátíthatta el a szerb nyelv alapjait.
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az intenzív szerb nyelvi felzárkóztató képzést elsősorban a harmadik osztályos középiskolások részére szervezik, azonban jelentkezhettek idősebbek is. Mégpedig azért, hogy nyelvtudásukat magasabb szintre emeljék.

Kókai Anna, résztvevő: „Mivel én két évvel idősebb vagyok, mint akik a harmadikat fejezték, voltak kétségeim, hogy hogy fogom magam érezni. Ennek ellenére nagyon jól megértettem magam a többiekkel. Egy nagyon pozitív és energikus csapat volt.”

A diákokat élménypedagógiai játékokkal vették rá a szerb nyelv használatára. Kiemelt figyelmet fordítottak az érvényben levő egészségügyi előírások betartására is. Két tanteremben és hacsak tehették a szabadban tartották az órákat.

Sziveri Éva, résztvevő: „Úgy érzem, hogy szabadabban tudok majd megszólalni az utcán szerbül bizonyos helyzetekben. Rengeteget segített az, hogy játékosan tanultunk. Nagyon sokat beszéltünk. A tanárnő nagy figyelmet fordított a kommunikációra, így a nyelvtanra is egyaránt.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A tanulók felkészítését Ivanković Mirjana, a Kókai Imre Általános Iskola szerb nyelv szakos tanára segítette. Elmondta, a program segítségével a gyerekek bátrabban szólalhatnak meg szerbül, és könnyebben feltalálják magukat a felsőoktatási intézményekben.

Ivanković Mirjana, tanár, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „Fontos volt, hogy kapjanak egy megerősítést, hogy bátorítsuk őket, hogy nyugodtan és szabadon beszéljenek, szólaljanak meg szerbül. Ne féljenek attól, hogy hibáznak, hiszen anélkül nincs nyelvtanulás.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az eredeti tervek szerint a képzés az újvidéki Európa Kollégiumban július 20-át követően egy egyhetes nyári táborral fejeződött volna be. A járványügyi helyzetre való tekintettel azonban elálltak ennek megszervezésétől.

Losoncz Dávid, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Egyáltalán nem éreztem, hogy a tanteremben kellemetlen tanulás élménye lett volna a gyerekeknek. Azt látom, hogy teljesen jól működött ez a 80 óra. Azt is látom, hogy ezeknek a diákoknak, akik minden nap reggel 8 kor felkeltek, eljöttek a szüleikkel együtt, hálásnak kell lennünk, hogy vállalták ezt a történetet, és hogy ezt követően vállalják az itteni iskoláztatást is.”

 

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A Magyar Nemzeti Tanács 9. éve szervezi meg az intenzív képzést. Idén 9 helyszínen, 11 csoportban 149 diák vett részt a programban.

MNT
felzárkóztató
képzés
Magyar Nemzeti Tanács
szerb nyelv
Temerin
diplomaosztó
oklevél
Kókai Imre Általános Iskola

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:46, Frissítve: 17:52

Szinte minden marad a régiben

A szerbiai válságstáb döntött: nem kezdődik korábban a téli szünet, nem terjesztik ki a védettségi igazolások használatát, csak a dél-afrikai államokból érkezők beutazását korlátozzák az új koronavírus-variáns miatt.

Népszerű