Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A királyhalmi iskolába került Petőfi körtefája

2022.07.07
18:41
Forrás
Pannon RTV
A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József színművész, a Tündérkert-mozgalom aktivistája a királyhalmi iskola udvarában elültette az ajándékba hozott körtefát.
Pannon RTV

Petőfi 1849. július 30-a estéjét Vargha Zsigmond családja körében töltötte. A vacsora végeztével kimentek a kertbe, ahol egy fiatal körtefa alá telepedtek egy padra. A legenda szerint 31-én reggel a költő a körtefa alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, szinte megjósolva aznapi halálát. A körtefa, mint a költő életének egyik utolsó tanúja még a múlt század hatvanas éveiben is élt, vaspántokkal megerősítve. A helyiek egy oltóvesszőt levettek róla és melléültették. Abból metszett magának Kovács Gyula, a 2009-ben indult Tündérkert-
mozgalom egyik alapítója, aki a Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcshagyatékának megőrzését tűzte ki célul –, akitől Szarvas József kapta az oltványokat. 

Pannon RTV

A színművész szándéka, hogy Kárpát-medence-szerte körbeviszi Petőfi körtefáját, ezáltal egyrészt azt szimbolizálja, hogy kulturális önazonosságunk határokon átívelő, másrészt felhívja a figyelmet a kertművelés fontosságára.

Királyhalom
Petőfi körtefája
körtefa
Petőfi Sándor
VM4K
Nyárhangoló Fesztivál

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.
15:19, Frissítve: 15:26

Kézműves tábor Magyarkanizsán

Szünidei kézműves programot szervezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény az általános iskolás gyerekek számára, a magyar kormány támogatásával.
15:10, Frissítve: 16:53

Támogatás a vállalkozóknak

43 cég képviselői vehettek ma át támogatásról szóló szerződést Újvidéken, ugyanis a tartományi költségvetésből összesen 239 millió dinár vissza nem térítendő eszközöket biztosítottak új berendezések vásárlására.

Népszerű