Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A királyhalmi iskolába került Petőfi körtefája

2022.07.07
18:41
Forrás
Pannon RTV
A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József színművész, a Tündérkert-mozgalom aktivistája a királyhalmi iskola udvarában elültette az ajándékba hozott körtefát.

Petőfi 1849. július 30-a estéjét Vargha Zsigmond családja körében töltötte. A vacsora végeztével kimentek a kertbe, ahol egy fiatal körtefa alá telepedtek egy padra. A legenda szerint 31-én reggel a költő a körtefa alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, szinte megjósolva aznapi halálát. A körtefa, mint a költő életének egyik utolsó tanúja még a múlt század hatvanas éveiben is élt, vaspántokkal megerősítve. A helyiek egy oltóvesszőt levettek róla és melléültették. Abból metszett magának Kovács Gyula, a 2009-ben indult Tündérkert-
mozgalom egyik alapítója, aki a Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcshagyatékának megőrzését tűzte ki célul –, akitől Szarvas József kapta az oltványokat. 

A színművész szándéka, hogy Kárpát-medence-szerte körbeviszi Petőfi körtefáját, ezáltal egyrészt azt szimbolizálja, hogy kulturális önazonosságunk határokon átívelő, másrészt felhívja a figyelmet a kertművelés fontosságára.

Királyhalom
Petőfi körtefája
körtefa
Petőfi Sándor
VM4K
Nyárhangoló Fesztivál

Most

16:05, Frissítve: 16:12

Ma van a Fogamzásgátlás Világnapja

A Fogamzásgátlás Világnapján az Újvidéki Egészségház előadást tartott középiskolások számára, ahol a résztvevők megtanulhatták, hogyan éljenek felelősségteljes nemi életet és milyen módszerekkel védekezhetnek.

Népszerű

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.