Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A királyhalmi iskolába került Petőfi körtefája

2022.07.07
18:41
Forrás
Pannon RTV
A VM4K szervezésében megvalósuló Nyárhangoló fesztivál vendége, Szarvas József színművész, a Tündérkert-mozgalom aktivistája a királyhalmi iskola udvarában elültette az ajándékba hozott körtefát.
Pannon RTV

Petőfi 1849. július 30-a estéjét Vargha Zsigmond családja körében töltötte. A vacsora végeztével kimentek a kertbe, ahol egy fiatal körtefa alá telepedtek egy padra. A legenda szerint 31-én reggel a költő a körtefa alatt szavalta el az Egy gondolat bánt engemet című versét, szinte megjósolva aznapi halálát. A körtefa, mint a költő életének egyik utolsó tanúja még a múlt század hatvanas éveiben is élt, vaspántokkal megerősítve. A helyiek egy oltóvesszőt levettek róla és melléültették. Abból metszett magának Kovács Gyula, a 2009-ben indult Tündérkert-
mozgalom egyik alapítója, aki a Kárpát-medence pusztuló őshonos gyümölcshagyatékának megőrzését tűzte ki célul –, akitől Szarvas József kapta az oltványokat. 

Pannon RTV

A színművész szándéka, hogy Kárpát-medence-szerte körbeviszi Petőfi körtefáját, ezáltal egyrészt azt szimbolizálja, hogy kulturális önazonosságunk határokon átívelő, másrészt felhívja a figyelmet a kertművelés fontosságára.

Királyhalom
Petőfi körtefája
körtefa
Petőfi Sándor
VM4K
Nyárhangoló Fesztivál

Most

17:58, Frissítve: 21:01

Várhelyi: a Nyugat-Balkán lehet Európa új energiabejárata

A Nyugat-Balkán lehet Európa új energiabejárata: az a térség, ahonnan Európa más útvonalakon, más szállítóktól sokkal megbízhatóbb módon tud energiához jutni - nyilatkozta az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős tagja.

Népszerű

Kedvezményt kapott, aki észszerűen fogyasztott

Sokan kétkedve fogadták a hírt, hogy amennyiben takarékoskodnak az árammal, októbertől kedvezményt kaphatnak a fogyasztásukra. Az októberi villanyszámlák megérkeztek, és kiderült, érdemes volt-e spórolni.