Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Kis zarándoklat a pünkösdi körmenet Ludason

2019-06-09
11:08
2019-06-09
16:30
Forrás
Pannon RTV
Ma reggel 8 órakor indult el Ludason a hagyományos pünkösdi körmenet. Az eseményen részt vett a falu apraja és nagyja, de a környező településekről is sokan eljöttek.

A pünkösdi kis zarándoklatot követően a hívek szentmisén vettek részt.

Már kora reggel gyülekeztek a ludasi és környékbeli hívek, hogy részt vegyenek a pünkösdi körmeneten. A Ludas Matyi Művelődési Egyesület tagjai, köztük Kovács Anasztázia is, virágszirmokkal teli kosárkákkal érkeztek: „Szórjuk a virágot, hogy tiszteletet mutassuk a szentlélek előtt.”

A körmenet a Ludasi soron vonult végig. Csikós Antal, a ludasi plébániatemplom pasztorális tanácsának tagja azt mondta, ez az egyik legjelentősebb nap a település életében: „Itt látszik, hogy ki is az aki magáénak érzi ezt az egyházat és ezt a kereszténységet. Nemcsak ludasiak vannak itt, hanem hajdújárásiak, palicsiak, Makkhetesről és minden irányból jöttek, a városból is.”

A körmenetben énekelve és közösen imádkozva az emberek elmélyítik a hitüket, emelte ki Varga Jenő, a falu plébánosa: „Jobban átélik a pünkösd üzenetét. Itt különösen Ludason van ennek hagyománya.” Hozzátette, a templomig történő gyaloglás egy kisebb zarándoklat a hívek számára.

Volt, aki a kapuban állva szemlélte a körmenetet. Szinte minden ludasi ház kerítését bodzavirággal díszítették fel. Aladics Tibor, a helyi közösség közgyűlési elnöke elmondta, a pünkösdi körmenet az egyik legjelentősebb esemény Ludas életében: „A jelentősége talán a vallásunk erősítése, a közösségi szellem erősítése, és mindazok az apró dolgok, amik a mai világban már igen-igen hanyatlóban vannak. Nem tudunk örülni szinte semminek, a mobiltelefonok és a számítógépek világában élünk, és egy kicsit talán meg akarjuk mutatni a fiataljainknak is, hogy annak idején őseink hogyan tudtak ünnepelni.”

Az immár 11-ik alkalommal megrendezett pünkösdi körmenet végén a ludasi és a környékbeli településekről érkezett hívek a falu templomába vonultak, ahol közös ünnepi szentmisén vettek részt. A templom elé érve a palicsi Nagy Katalin azt mondta, testileg és lelkileg is nagyon megérintette a pünkösdi felvonulás: „Jó érzés ennyi emberrel együtt énekelni. A hajdújárásiak, ludasiak és mi palicsiak, minden évben, pár éve, amióta van ez a körmenet, mi mindig részt veszünk rajta.”

A ludasi Szalai Géza a templomba menet azt mondta, nemcsak a körmenetben és a misén vesznek részt, hanem családi körben is megünneplik pünkösdöt: „Jönnek az unokák és innen a mise után megyünk haza, otthon várjuk őket és megünnepeljük.”

A szinte teljesen megtelt ludasi templomban a Szentlélek eljövetele alkalmából mutattak be ünnepi szentmisét.

Ludas
pünkösd
körmenet

Most

21:05

Civil Akadémia először a határon túl

Első alkalommal rendeztek meg határon túli városban Civil Akadémiát. A Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szabadkai előadására a belépés ingyenes volt.
15:28, Frissítve: 20:02

Hadivásár Belgrádban

Megkezdődött a Partner 2019. elnevezésű, fegyvereket és katonai felszereléseket felvonultató nemzetközi vásár Belgrádban.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.