Ugrás a tartalomra

Kisebbségi jogokról az Európa Kollégiumban (videó)

2016-03-04
05:50
Miért fontosak a kisebbségi jogok? Milyen előnyökkel jár, ha ismerjük őket? Egyebek mellett ezekre kérdésekre kaptak választ az Európa Kollégium lakói
Miért fontosak a kisebbségi jogok? Milyen előnyökkel jár, ha ismerjük őket? Egyebek mellett ezekre kérdésekre kaptak választ az Európa Kollégium lakói. Az újvidéki diákotthonban Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár tartott szakelőadást. A kisebbségi jogok érvényesítése Vajdaságban címmel hallhattak előadást a kollégisták. Elhangzott, a fiataloknak ismerniük kell a jogainkat, és ez fokozottan érvényes a jövő vajdasági magyar értelmiségére. A hangsúly mégis a gyakorlaton, jogaink érvényesítésén van – tette hozzá Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi - nemzeti közösségi titkár. "Maguk a jogok adottak, papíron, a jogszabályokban, úgy-ahogy pontosan, habár erre is szükség van, hogy részletezve legyenek a jogszabályok, minél konkrétabb módon előírják ezeket, de mindez semmit sem ér, ha nem érvényesítjük őket." Az ismertetőben szó esett a vajdasági magyarság demográfiai helyzetéről, a népességfogyásról, az elvándorlás okairól. Az előadás a szakkollégiumi képzés része, a résztvevő hallgatók az előadások mellett több intézményben is látogatást tettek. Danyi Zsuzsanna nevelőtanár: "Nagyon nagy az érdeklődés, például tegnap a Forum nyomdában tettek látogatást. Nemcsak azok a kollégisták látogatták meg a nyomdát, akik ezzel foglalkoznak, hanem a többiek is, például orvostanhallgatók, akiknek nem ez lesz a munkájuk."A szakkollégiumi képzések márciusban is folytatódnak az Európa Kollégiumban. A nevelőtanárok szerint a több tudományos területet lefedő programok másik hatalmas előnye a csapatépítés.    

Most

23:33, Frissítve: 00:12

Közvita a vajdasági közmédia műsorairól

A vajdasági közmédia műsorairól tartott közvitát csütörtökön este Szabadkán a Vajdasági RTV Műsortanácsa. Pancsova és Temerin után a szabadkai volt a harmadik, a zárórendezvény Újvidéken lesz.
23:23, Frissítve: 00:34

Győzött a Partizan

A Partizan labdarúgói 2:1-es győzelmet arattak a Young Boys csapata felett az Európa Liga B csoportjának ötödik fordulójában. A Partizan bejutott a kieséses szakaszba az Európa Ligában.
22:23, Frissítve: 00:12

„Szeretném, ha lennének barátaim”

Tavaly karácsony óta nincs áram a bajmoki Bošković család házában. Öten élnek együtt egy háztartásban. Három gyermekük van, de hamarosan újabb babával bővül a család.
21:54, Frissítve: 00:33

BATE Boriszov - Crvena Zvezda 0:0

A belgrádi együttes gól nélküli mérkőzést játszott Fehéroroszországban. Ezzel növelte esélyét, hogy tavaszra is a nemzetközi porondon szerepelhessen.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.