Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kishegyesen tart óvodapedagógusi továbbképzést az MNT

2019-05-31
12:27
2019-05-31
16:03
Forrás
Pannon RTV
Kétnapos óvodapedagógusi továbbképzést tartanak vajdasági óvónők részére a kishegyesi Tűzoltóotthonban, a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében.

A településen az óvodai projektpedagógia módszertanát sajátíthatják el a résztvevők.

Gyermekközpontúság. Ez az új kulcsszava az új óvodai projektpedagógiai módszertannak, amelyet az MNT-nek köszönhetően több óvónő is megismerhet Vajdaságban.

Pályakezdő, sőt már több évtizede a szakmában dolgozó óvónők is eljöttek Kishegyesre pénteken.

Borbély Ildikó, óvónő, Hófehérke Óvoda, Zenta: „A kezdeteket már meghallgattuk. Gyorstalpalóban már értesültünk erről az óvodai projektmódszerről.”

Hatala-Horvát Szuzanna, óvónő, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér: „Azt gondolom, hogy a jövőt képviseli. Megindíthatjuk az óvodánkban is ezt a fajta módszer továbbadását, gyermekközpontúságát.”

Az előadásokat 5 óvodapedagógus tartotta, akik korábban részt vettek Magyarországon az új módszertanok kurzusán.

Cseszkó Beáta, óvónő, Pitypang Óvoda, Magyarkanizsa: „Ennek az a lényege, hogy nem a tananyaghoz rendeljük a gyermeket, hanem a gyermekhez rendeljük a tananyagot. Mi úgy dolgozunk, hogy az óvónő határozza meg a heti terveket, hónapos tervet és mi mondjuk meg, mivel foglalkozunk azon a héten, milyen témakörben.”

De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja szerint a kurzusok korszerű, gyermekközpontú nevelést tesznek lehetővé. Kiemelten fontos, hogy mindez anyanyelvi szinten történik.

De Negri Ibolya, a Végrehajtó Bizottság tagja, MNT (Magyar Összefogás): „25 óvodapedagógus vesz részt több körzetből. Itt vannak Szabadkáról, Újvidékről, Zentáról, Bácskertesről érkeztek és itt vannak a helyiek, a kishegyesi óvodapedagógusok. Ez a képzés valójában új szemléletet, módszertant nyújt az óvodapedagógusok részére.”

Kishegyes mellett az elmúlt két hétben más településeken is voltak ilyen jellegű továbbképzések. Az érdeklődő óvodapedagógusok korai intervenció, cselekvő, felfedező tevékenységi módszertan, és néptáncmódszer témakörökben vehettek részt a szakmai kurzusokon.

Kishegyes
óvodapedagógus–képzés
Magyar Nemzeti Tanács
De Negri Ibolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:14, Frissítve: 19:22

A kormány támogatja az egészségturizmust

Szerbia 2015 óta jelen van a legismertebb egészségügyi vásárokon, Londonban, Berlinben, Madridban, Moszkvában, és egyre több ember érkezik az országba valamilyen egészségügyi beavatkozás miatt.

Népszerű

Ismét összefogtak az oromi és csantavéri termelők

Újraszántották a két falut összekötő több mint 5 kilométeres földesutat. A forgalmas útszakasz nagyon rossz állapotban volt, ezért döntöttek úgy a gazdák, hogy saját maguk oldják meg a problémát.

Kiemelték a Hableány turistahajót

A turistahajó május 29-én süllyedt el 35 emberrel. A fedélzetén 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet tartózkodott.