Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kishegyesen tart óvodapedagógusi továbbképzést az MNT

2019-05-31
12:27
2019-05-31
16:03
Forrás
Pannon RTV
Kétnapos óvodapedagógusi továbbképzést tartanak vajdasági óvónők részére a kishegyesi Tűzoltóotthonban, a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében.

A településen az óvodai projektpedagógia módszertanát sajátíthatják el a résztvevők.

Gyermekközpontúság. Ez az új kulcsszava az új óvodai projektpedagógiai módszertannak, amelyet az MNT-nek köszönhetően több óvónő is megismerhet Vajdaságban.

Pályakezdő, sőt már több évtizede a szakmában dolgozó óvónők is eljöttek Kishegyesre pénteken.

Borbély Ildikó, óvónő, Hófehérke Óvoda, Zenta: „A kezdeteket már meghallgattuk. Gyorstalpalóban már értesültünk erről az óvodai projektmódszerről.”

Hatala-Horvát Szuzanna, óvónő, Hunyadi János Általános Iskola, Csantavér: „Azt gondolom, hogy a jövőt képviseli. Megindíthatjuk az óvodánkban is ezt a fajta módszer továbbadását, gyermekközpontúságát.”

Az előadásokat 5 óvodapedagógus tartotta, akik korábban részt vettek Magyarországon az új módszertanok kurzusán.

Cseszkó Beáta, óvónő, Pitypang Óvoda, Magyarkanizsa: „Ennek az a lényege, hogy nem a tananyaghoz rendeljük a gyermeket, hanem a gyermekhez rendeljük a tananyagot. Mi úgy dolgozunk, hogy az óvónő határozza meg a heti terveket, hónapos tervet és mi mondjuk meg, mivel foglalkozunk azon a héten, milyen témakörben.”

De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja szerint a kurzusok korszerű, gyermekközpontú nevelést tesznek lehetővé. Kiemelten fontos, hogy mindez anyanyelvi szinten történik.

De Negri Ibolya, a Végrehajtó Bizottság tagja, MNT (Magyar Összefogás): „25 óvodapedagógus vesz részt több körzetből. Itt vannak Szabadkáról, Újvidékről, Zentáról, Bácskertesről érkeztek és itt vannak a helyiek, a kishegyesi óvodapedagógusok. Ez a képzés valójában új szemléletet, módszertant nyújt az óvodapedagógusok részére.”

Kishegyes mellett az elmúlt két hétben más településeken is voltak ilyen jellegű továbbképzések. Az érdeklődő óvodapedagógusok korai intervenció, cselekvő, felfedező tevékenységi módszertan, és néptáncmódszer témakörökben vehettek részt a szakmai kurzusokon.

Kishegyes
óvodapedagógus–képzés
Magyar Nemzeti Tanács
De Negri Ibolya

Most

14:31

Mezőgazdasági kiállítás Módoson

Mezőgazdasági kiállítást rendeznek a Szécsány községi Módoson. A rendezvényt szeptember 29-én tartják és mintegy 80 agráriumban dolgozó termelőt, családi vállalkozót, valamint céget várnak.

Népszerű

Párját ritkító menyegző volt Palicson

Vidékünkön ma már ritkaságszámba megy az ősi zsidó hagyomány szerinti esküvő. Ezért is volt látványos és párját ritkító a pénteken Palicson megtartott menyegző.

Halálos baleset Ásotthalomnál

Halálos autóbaleset történt Ásotthalom közelében ma hajnalban, az 55-ös főúton - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.