Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Kishegyesen a transzfúziós jármű

2019-07-05
13:34
2019-07-05
19:56
Forrás
Pannon RTV
Új transzfúziós járművel járják Vajdaság településeit az újvidéki Vérátömlesztő Intézet munkatársai. A jármű beszerzését tartományi támogatásból tudták megvalósítani.

Ma Kishegyesre érkezett, ahol a helyi Vöröskereszt szervezésében négyhavonta tartanak véradási akciót. Kishegyes három településén 300 véradót tartanak számon, alkalmanként hetvenen adnak vért.

A járműnek köszönve nem szükséges külön terem a véradási akciók lebonyolításához és megkönnyíti a munkát - mondta el Dr. Miroslav Petković az újvidéki Vérátömlesztő Intézet munkatársa.

Dr. Miroslav Petković: „Ez a transzfúziós jármű azért jelentős, mert Vajdaság területén változóak a terepi körülmények. Egyes helyeken jobbak, ami a helyiségeket illeti, máshol nem kielégítőek. Azokon a helyeken, ahol nehezebb megoldani az akciót, mindenképpen jól jön ez a jármű. Ugyanúgy azokon a helyeken is megoldás, ahol csak egy parkoló áll rendelkezésre, tehát nem szükséges külön helyiség a véradási akcióhoz. Maga a transzfúziós jármű fel van szerelve egy vérvételre, a vér tárolására alkalmas résszel, légkondícionált, van saját áramfejlesztője, tehát elegendő ideig tud működni.”

véradás
transzfúzió

Most

18:26, Frissítve: 18:45

Szamárverseny 37-ik alkalommal Királyhalmon

Idén 37. alkalommal tartják meg a Szamárversenyt Királyhalmon. A szamaragolás és a fogathajtás mellett kerékpárverseny, szamárkvíz, tombola, este pedig koncertek várják az érdeklődőket.
17:47, Frissítve: 17:56

A szerbiai részeg sofőrök toplistája

Megjelentette a hullarészegen vezetők toplistáját a szerbiai Belügyminisztérium. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz: az idei rekordernek 4,23 ezrelék alkoholt találtak a szervezetében.

Népszerű

Tűz pusztít Bosznia-Hercegovinában

Trebinje környékén, a Boszniai Szerb Köztársaságban az éj folyamán a lángok a szél miatt több kilométerre kiterjedtek. Félő, hogy a lángok a közelben elhelyezkedő Zasad településig jutnak.

Tűz Szabadkán

Több autó is kiégett tegnap Szabadkán, a sugárút közelében, amikor kigyulladt a központi garázs a Šumska utcában.

Megtámadták a TSC szurkolóit Temerinben

A TSC szurkolóinak egy kisebb csoportját eddig ismeretlen tettesek megtámadták Temerinben, amikor a vasárnap esti Vojvodina elleni mérkőzés után hazafelé tartottak.