Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Kizárólag statisztikai célokra használják a népszámlálási adatokat

2022.10.03
13:01
2022.10.03
16:01
Forrás
Pannon RTV
Folyamatos a népszámlálás Szerbiában, amelyen minden állampolgárnak törvényes kötelezettsége részt venni. Az adatgyűjtés során a polgároknak 69 kérdésre kell válaszolniuk.

A kérdések egyebek között a háztartásban élők, illetve a lakás vagy ház adataira vonatkoznak. Az összeírás alatt begyűjtött adatokat kizárólag statisztikai célokra fogják felhasználni.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Országszerte népszámlálási biztosok járják a háztartásokat. A kérdőíveket elektronikus formában töltik ki. Petar Korović, a Köztársasági Statisztikai Intézet segédigazgatója a szerbiai köztévé vendégeként kiemelte, nem az embereket próbálják megkeresni a címük alapján, hanem sorra felkeresnek minden háztartást, és aki ott él, azoknak az adatait veszik fel. Az adatfeldolgozást követően az adatok annál a településnél jelennek majd meg, ahonnan származnak, ami fontos lesz például a közműhálózati fejlesztési terveknél.

„Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a népszámlálási módszerünket, valamint a kérdőívet és a kérdőív tartalmát teljesen összehangoltuk a nemzetközi szabványokkal. Emellett viszont, ami szintén fontos, foglalkoztunk a nemzeti szükségletekkel is. Emiatt más kérdések is helyet kaptak a kérdőívben.”

Illusztráció Pannon RTV

Mivel a népszámlálást csak tízévenként szervezik meg, nagyon fontos, hogy a teljes népesség helyzetét rögzítsék – mondta Petar Vasić demográfus. Hozzátette, az eredményei sok területre kihatnak majd az elkövetkező tíz évben. Például Szerbiában nincs hivatalos nyilvántartás a fogyatékossággal élőkről, pedig ezek az adatok a foglalkoztatásuk szempontjából is fontosak.

„A mintavételes felméréshez képest a népszámlálás egyedülálló lehetőség arra, hogy a teljes lakosságnak tehessünk fel kérdéseket az egészségi állapotukkal kapcsolatban. Elvileg ezeknek be kell kerülniük. Nem hiszem, hogy különösebben érzékeny téma lenne.”

A népszámlálási adatok biztonságáért a Köztársasági Statisztikai Intézet felel. Az adatbázis az ő szerverükön található. Az applikációt, amely révén a kérdezőbiztosok kitöltik az elektronikus űrlapot, kizárólag a statisztikai hivatal szakemberei fejlesztették ki, és másnak nincs hozzáférése az adatokhoz.

népszámlálás
Szerbia
adatfeldolgozás
Statisztikai Hivatal

Most

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.